Ja, hon har inte gjort det helt på egen hand. De är, så att säga, olika personer, hon och livskamraten, författaren Håkan Östlundh, men är det något de har gemensamt så är det intresset för ett riktigt bra kalas.
I lägenheten i Stockholm, det funkar bra, där brukar festen till slut hamna i köket.
Men allra helst om det sker på gården på Näs, där de nu går in mot sin fjärde sommar. Där har de hittat hem, verkligen landat.
– Det är tredje stället på Gotland, tidigare hade vi hus i Alva i 20 år men nu har vi hittat platsen där vi verkligen vill vara, säger Lotta Kühlhorn, som i fjol öppnade en mönsterbutik där tillsammans med Wanja Djanaieff.
Lotta och Håkan träffades 1984, Lotta gick på konstfack och Håkan sökte någon som kunde göra omslaget till hans romandebut. Och på den vägen är det, som man säger.
I veckan gavs boken ”Fixa fest!” ut, en bok de själva saknat. Ett verk som tar kalaset från ax till limpa, eller: från en första idé till en välfylld diskbalja.
– Vi tycker jättemycket om att ordna fest, stora som små, vi får energi av det. Det behöver inte vara för 20 personer, det kan vara en enkel middag. Men att göra det där lilla extra, det sätter alltid piff på det hela.
Du gillar kalas, alltså?
– För mig är det symbolen för att livet är bra, det är grädden på moset i tillvaron. Tänk att bjuda in några goda vänner, träffas och prata. Inga baktankar mer än att få en rolig stund tillsammans.
I den nära 200 sidor digra festbibeln guidas det från planeringen via olika typer av fester – som mingelpartyt, dansfesten, firmafesten, sommarfesten, efterfesten – till den specifika maten och drycken.
Det görs förslag på kom ihåg-listor, tidsplanering och själva genomförandet, från morgonväckning till midnattsvickning.
Handfasta råd och fällor att gärna undvika. Planeringen är a och o, det har Lotta själv fått erfara.
– Jodå, skrattar hon. Nog har jag lagat för lite mat ibland, för mycket också, för all del. Någon gång har jag bränt efterrätten. Man lär sig något nytt för varje fest.
Men en bränd paj kan ju bli något att skratta åt, eller hur?
– Javisst är det så, det kan vara avväpnande.
Du är inte rädd att läsarna får prestationsångest av alla kapitel, att ni och Ernst hamnar på samma lag?
– Va? Nej, det tror jag inte. Nej, nej. Den här boken ska vara en hjälp och ge inspiration, det är alltid man själv som lägger ribban.
För egen del ser hon fram mot midsommaren, då ska sillen läggas in i tid. En smarrig tårta ska färdigställas och grillen ska förberedas. Hon själv har som tradition att varje år måla ett nytt mönster på det som tidigare var en gödselplatta.
– Det tar en dag, ungefär, men det är kul. Det roliga med midsommar är att det börjar så tidigt på dagen, redan vid lunch.
Är det alltid läge för fest?
– Ja, det tycker jag faktiskt. Särskilt på sommaren.
Finns det något som är för litet för att fira?
– Nej, vad skulle det vara? Namnsdagar, ett nymålat hus, att himlen är blå…allt är värt ett kalas!
Okej, till slut några saker att tänka på inför sommarens fester.
Börja i tid, planera så du inte själv missar festen genom att behöva stå i köket, bunkra upp med bröd och någon eller några rejäla sallader. Bra att ha i reserv om maten har försvinnande åtgång.
Och lägg ner lite krut på välkomstdrinken, gärna något med färg. Lotta Kühlhorns tips är en frozen strawberry daiquiri med rom, limesaft, sockerlag, jordgubbar och is.
…vilken så klart går att servera som alkoholfritt alternativ.