Att kultur- och fritidsförvaltningen ska läggas ned står klart, men kulturarbetare och politiker har skilda åsikter om bästa sätt.
När ett nytt förslag togs fram för hur förvaltningens arbetsområde ska omstruktureras, samlades öns kulturarbetare i ett upprop, som publicerades i GA 29 augusti. Där kritiserades att fritidsfrågor skulle hamna under samma chef som kulturen, och att kulturaktiva inte tillfrågats i en ny remissrunda.
Filip Reinhag försvarar ärendehanteringen:
– Utredningen gick ut på remiss och vi fick många matnyttiga svar. Men vi såg att utredningen tog mycket hänsyn till kulturen och mindre till fritiden. Vår farhåga var att idrotten med det förslaget tappar sina utvecklingsmöjligheter.
Av hänsyn till förvaltningens anställda var ytterligare en remissrunda inte aktuellt, menar han.
– Vi hade kunnat fortsätta remissrundan i evighet. Med respekt för medarbetarna som väntat 1,5 år på att få besked, ser jag inget skäl att dra ut på processen. Synpunkterna på utredningen har beaktats, men det hade blivit sämre för kulturen om vi tagit beslut utifrån utredningen.
Under sommaren har utredningens förslag bearbetats. En avdelningschef för kultur- och fritidsfrågor ska kompletteras med två strateger. De ansvarar för var sitt område, kultur samt fritid, och samverkar vid behov.
Kan du förstå kritiken från kulturaktiva mot det nya förslaget?
– Både ja och nej, men mest nej – jag delar inte deras oro. Fördelen är att frågorna hamnar mitt i beslutsfattandet. Kultur och fritid har varit en liten nämnd som inte alltid kommit i första rummet. Utan en till chefstjänst frigörs resurser som gynnar kulturen. Vi renodlar vårt strategiska ansvar.
Kritiska röster menar att fritidsaktiviteter och kultur inte har något gemensamt?
– I sina ytterligheter, som performance-konst och simtävlingar, har de inte mycket gemensamt. Men gemensamt för de båda är att människor gått samman i föreningar och sammanslutningar som vill något. Regionen ska inte utföra verksamheterna utan skapa de bästa förutsättningarna för dem. Det är en klok ordning. Vi i politiken ska inte styra, kultur ska vara en kritisk och granskande röst.
Man har haft kontakt med Nyköpings kommun som gjort samma omorganisation.
– Effekten där var i stort positiv. Kulturfrågorna kan snabbare kopplas till näringsliv och samhällsplanering, vilket blir en strategisk fråga här i regionstyrelsen.
Beslut om omorganisationens kommande struktur tas under nästa vecka.
– Det är angeläget att vi kan presentera en lösning i oktober. Till årsskiftet ska omorganisationen träda i kraft, säger Filip Reinhag.
Alla tjänster ska efter omorganisationen utlysas externt, än finns inga tilltänkta namn för strateger och avdelningschef. Redan har ett flertal anställda i förvaltningen slutat.
När kultur- och fritidsförvaltningen läggs ned följer även kultur- och fritidsnämnden, där Filip Reinhag är ordförande, med.
– Det är dubbla känslor, men jag ser fram mot att vara regionråd på heltid. Det är viktigt att det sker en klok överlämning av politiken i detta, säger han.