Hembygd tema i "Från Gutabygd"

"Fantastisk" var ordet för dagen när årets upplaga av Hembygdsförbundets årsbok "Från Gutabygd" presenterades. En bok som i år har just hembygd som tema. Men som kan vara hotad.

Tommy Söderlunds omslagsbild är tagen i Ojnareskogen.

Tommy Söderlunds omslagsbild är tagen i Ojnareskogen.

Foto:

Nedläggning hotar om inte upplagan ökar (GA)2019-06-01 17:11

Årsboken, som med start 1979 således firar 40-årsjubileum, presenterades på tre ställen på ön; Visby, Fårö och Vamlingbo.

– En fantastisk bok, sammanfattade Gotlands hembygdsförbunds ordförande Kjellåke Nordström vid släppet i Visby i Campus Gotlands aula.

Och fantastiskt tyckte flera andra på plats också att bokarbetet, utfört av 30-talet förtattare/fotografer, och resultatet var. Lite smolk i glädjebägaren blev det dessvärre också. Upplagan behöver öka för att den framtida utgivningen ska vara säkrad.

Bakom "Från Gutabygd" (Gotlands hembygdsförbunds förlag) står en redaktionskommitté med Annika Melin som redaktör. Vartannat är har boken ett tema, vartannat är det artiklar i blandade ämnen. Och årets tema kunde inte vara med lämpligt, nämligen "hembygd". Ett tema som i boken vidgas och turneras i skilda riktningar av skribenterna.

Två av författarna i årets utgåva, Ulf Palmenfelt och Anna Säve-Söderbergh, fanns också på plats och berättade om sina tolkningar och slutsatser av vad hembygd betyder för dem.

Ulf visade till allmän munterhet bland annat det klassiska vägmärket för "tättbebyggt område" (kallat Krattan) som användes 1937-1955. Den som inte kommer ihåg hur det såg ut kan slå upp sidan 17 i Gutabygd.

I volymen återfinns vidare texter bland annat om hur man tar till sig en ny hembygd, sockenkyrkan, Radio Gotlands hembygd, hembygdsförkämpar, sockenböcker, språkets betydelse, filmer och hembygden sedd ur ett drönarperspektiv.

Två i hembygdssammanhang viktiga personer med samma namn porträtteras. Korumpianen Erik Olsson (1919-2006) konstnär med mera, hyllas kortfattat i anledning av att han i år skulle ha fyllt 100. Namnen, hembygdsförkämpen, Fåröbaserade Erik W Ohlsson, får ett rejält vänporträtt signerat Lennart Lindgren.

Till saken hör att den senare Ohlsson kom in i hembygdsförbundets styrelse när den förstnämnde ville avgå och tyckte att det var praktiskt att en person med samma namn intog platsen.

Gunilla Brogren skriver om den i Visby arrangerade Gotlandsutställningen 1955 som var en kombination av lantbruksmöte och hantverksutställning. En tävling om en hembygdsprolog hade utlysts och här presenteras hela det vinnande bidraget, "Ge mig vallmons lågor" av Ture Eriksson.

Samtliga öns hembygdsföreningar fick också en inbjudan om att medverka och på en sida i årsboken berätta om något i sin socken. 25 svarade och det ökar förstås ämnesspridningen ytterligare.

Som brukligt innehåller årsboken också en litteraturöversikt över förra årets utgivning av Gotlandica, sammanställd av Maja Markhouss, samt Hembygdsförbundets verksamhetsberättelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!