126 bidrag kom in när tidningen Kommunalarbetaren utlyste en novelltävling bland sina läsare. Novellerna höll så hög klass att juryn var enig: De måste samlas i en bok. Och nu är den här, novellsamlingen ”Det här får de inte på banken”, med 24 berättelser av kommunalare från hela landet som tillsammans ger en bild av hur det är att arbeta inom vård och omsorg i Sverige i dag.
Jeanette Liljegren, Visby, gör sin författardebut i den här novellsamlingen. Hon jobbar just nu på Kompetenscentrum och lotsar ut nyanlända till praktik, men annars har hon en tjänst som undersköterska på äldreboendet Pjäsen och har jobbat ”på golvet” inom vård och omsorg i hela sitt liv.
Jeanette skriver mycket, men det mesta landar i byrålådan. När novelltävlingen utlystes bestämde hon sig för att skriva om sitt arbete. I novellen ”Lyssna till en röst” berättar Jeanette Liljegren målande om hur Minna och hennes kollega på äldreboendet bockar av alla måsten under kvällspassets sista timmar, samtidigt som de också måste lugna några av avdelningens oroliga själar.
Titeln ”Det här får de inte på banken” anspelar på alla de nära möten som kommunalare får uppleva. Det är också något av det Jeanette uppskattar med sitt arbete.
Men under hennes många år inom vård och omsorg har hon sett hur bemanningen har minskat och hur personalen måste töja sig som gummiband för att räcka till för de människor som de arbetar med.
– Alla har fått mer att göra. Men det påverkar inte vårt arbete med människorna. Det är dem vi lägger all vår energi på.
Det här är också något som Jeanette Liljegren tycker går igen i många av de andra novellerna i boken:
– Det är tydligt att alla som jobbar i de här yrkena har alla känselspröt öppna och gör vad de förmår och mer därtill för att nå fram och räcka till.
Kommunalarbetarens chefredaktör Susanna Lundell delar Jeanettes intryck från berättelserna i boken:
– Trots att jobben är dåligt betalda så ger man verkligen allt, säger Susanna Lundell.
Hon är glad över att kommunalarnas tankar har kommit på pränt.
– Det är otroligt bra texter och det är en värld som vi sällan får inblick i. I Almedalen talas det mycket om tjänstemännens situation, men väldigt lite om arbetare och ännu mindre om kommunalare.