GT skrev för ganska exakt ett år sedan om den då oavslutade filmen, som skildrar det industriella jordbrukets utarmning av planetens jordbruksmark – något som på sikt kan få allvarliga konsekvenser för livsmedelsproduktionen.
På den tiden såg den gotländska filmaren ännu med försiktig optimism på framtiden. Under de gångna tolv månaderna har filmteamet rest runt i Amerika, Europa och Sverige – och den lärdom man dragit är alltså allt annat än hoppfull.
– Om jordbruket fortsätter som i dag kommer det inte att dröja alltför länge innan vi bärgar den sista skörden. Arbetet med den här filmen har tagit på oss alla. Jag blir nedstämd av att gå i mattaffären och tänka på hur lite näring det är i vår mat. Det är svårt att inte känna att det kommer att gå åt helvete innan det blir bättre, säger Tina-Marie Qwiberg.
Problemet är att vi odlar för mycket av samma och koncentrerat på en yta, vilket rubbar näringsutbytet mellan växter och jord.
Resan till apelsinodlingarna i södra Spanien blev en ögonöppnare för filmteamet.
– Området riskerar att bli en öken. Det är inte omöjligt att vi står inför en ny folkvandringstid, då människor söker sig norrut där jorden fortfarande är bördig. Gotland är tack och lov ganska förskonat från det här, eftersom jordbruket är relativt småskaligt. Dessutom finns det ett utbrett kunnande bland gotländska bönder om hur man ska sköta sin jord får att få den att må bra, säger Tina-Marie Qwiberg.
Filmen kommer att visas på tisdag i SVT. På söndag blir det smygpremiär på Hemsegården. Flera lokala politiker har bjudits in.
– Det finns lösningar på problemet, ingen tvekan om saken. Men det är upp till politikerna att ta tag i det. I dag pratar alla partier om hållbar utveckling, men ingen gör verklighet av det. Alla byggprojekt på den oerhört bördiga Uppsalaslätten till exempel – det visar på politikernas totala brist på förståelse för problematiken.
Tina-Marie Qwibergs förra dokumentär, ”Bieffekten”, fick ett stort genomslag när den kom för två år sedan. Redan i maj äger första projektmötet rum för nästa film, som kommer att handla om sötvatten.
Uppmärksamma läsare ser nog mönstret: Filmerna är sammanknuten serie om de fyra elementen, jord, luft, vatten och eld.
– Det är tanken i alla fall. Jag vet inte hur vi löser det där med eld bara, men det blir ett senare problem, säger Tina-Marie Qwiberg.