På Gotlands museum i Visby presenterades på måndagen slutrapporten för förstudien av det som ska komma att bli en ny knutpunkt på Norra Gotland - Besöksnod Norr. Skisser och en modell har tagits fram för ett nytt besökscentrum i anslutning till Bungemuseet.
Här ska turistinformation samlas, samtidigt som platsen blir en mötesplats året runt för besöksnäringen på norr. Att skapa ett nätverk inom besöksnäringen har varit en viktig del i förstudien.
– Samarbetet mellan de många små aktörerna har i stort sett varit obefintligt. Man har haft fullt upp med den egna verksamheten, säger Sofia Hoas, projektledare för Besöksnod Norr.
I besökscentret kommer det att finnas utrymme för turistinformation, kontor, kurslokaler, restaurang och butik.
– Intresset har varit stort, berättar Annelie Adolfsson, vd för Bungemuseet AB, som även äger projektet.
Enligt ritningarna flyttas parkeringen och viktiga kulturhistoriska byggnader över vägen till samma sida som museet och den nya byggnaden uppförs strax intill.
– Det är inte bra att besökare ska behöva korsa den här trafikerade vägen sommartid. Det fanns ett övergångställe, men det plockade trafikverket bort för några år sedan, berättar Daniel Heilborn, en av arkitekterna bakom det nya centret.
Tanken är att det nya besökscentret blir museets nya entré där besökaren påbörjar och avslutar sitt besök.
– Den nya byggnaden ska ha enkla, tidlösa former och byggas i material som sten och trä. Det ska inte vara känslan: ”Hej, kom och titta på mig!”, utan mer: ”Hej, kom och titta på Bungemuseet”.
– Platsen var egentligen ganska självklar. Det finns en gammal brunn från 1200-talet på platsen, fyller arkitekt Katarina Ossiann i.
– Brunnen bygger vi in, den kommer att ligga centralt i entrén.
Bildstenar som finns vid museet får också en egen liten glasbyggnad på baksidan av besökscentret.
– De täcks över varje vinter. Det blir väldigt bra om vi kan skydda dem från väder och vind på det här viset, säger en nöjd Annelie Adolfsson.
Förstudien har finansierats med de så kallade Peter Larsson-pengarna och kostat cirka 620 000 kronor. Den sista februari slutar projektledare Sofia Hoas och Bungemuseet får ansvaret att driva projektet vidare.
– Nu ska styrelsen träffas och diskutera hur vi ska gå vidare. Vi behöver en ny projektledare och ska söka nya pengar för att komma vidare.
När kan det tänkas stå ett nytt besökscentrum I Bunge?
– Det känns alltid lite scary att gissa. Men jag hoppas att det ska vara klart om tre år, svarar Annelie Adolfsson.