Rolf Sinnemark minns tillbaka på det år när allt tog sin början.
– Det var en tillfällighet att jag började med det här, känns det som. Jag började som 15-åring på Konstfack på kvällstid, men de tyckte jag kunde börja utbildningen på dagarna. Det hade jag inte råd med, så en folkskollärare utverkade ett stipendium åt mig. Varje vecka fick jag komma hem till honom och där fick jag en kopp te, två ostsmörgåsar och 300 kronor.
Han började på Industri och Design-utbildningen på Konstfack.
– Där var det tävlingar varje månad! Vi fick rita och göra modeller av skrivmaskiner, radio och annat. Det var roligt och spännande, men efter ett besök på en arbetsplats kände jag, ”nej, jag ska inte bli formgivare”, säger Rolf Sinnemark.
Men så utlyste Kosta Boda en tävling. Rolf Sinnemark hade inte tänkt delta, men samma dag som bidragen skulle in fick han en ingivelse.
– Jag gick in på biblioteket, hade bara tio minuter på mig innan tävlingen var över. Så slog jag upp en bok och såg en bild på ett glasbruk, som påminde om min barndom. Jag funderade en stund, sedan lämnade jag in några aluminiumburkar med plastlock som såg ut som glas. Vi var fem stycken som vann första pris, 500 kronor och två veckors vistelse på Kosta Boda, minns han.
Vägen till ett livslångt konstnärskap tog sina omvägar, som gav Rolf Sinnemark erfarenheter utomlands.
– Jag hade hjälpt en firma i USA tidigare, så ringde de en dag från Colorado och bad mig att komma dit och vara chef.
Efter ett år var han på väg till Mexico. Där fanns ett brev, poste restante till Mexico City.
– Det stod ”Broder, det är dags för dig att komma hem och göra nytta” - det var från chefen på Kosta Boda, säger Rolf Sinnemark.
Så tog ett yrkesliv vid svenska glasbruk sin fart.
– Det var en spännande tid, jag fick göra vad jag ville - bara chefen blev förvånad!
Han arbetar med den 100-åriga graaltekniken, som innebär att innesluta en bild i lager av olikfärgat glas. Nu arbetar Rolf Sinnemark med glasmästarna Vilke Adolfsson och Micke Johansson vid ett glasbruk i Nybro.
– Man måste vara nyfiken för att jobba med glas. Med graaltekniken vet man inte hundraprocentigt hur det blir, alla verk blir olika. Det finns en spänning med glas, säger Rolf Sinnemark.
På torsdagen är det vernissage för Rolf Sinnemarks konst på Galleri Gotland.