Textilhantverkaren Siri Pettersson, uppvuxen i Väskinde på Gotland, visar sina vävar på GKF Galleri i Visby med start i dag lördag. Hon har skapat så kallade rutiga dubbelvävar, en teknik där två tyglager vävs ihop på olika sätt. Vävarna kan sedan hängas på väggar eller fungera som draperi eller rumsavdelare.
– Det är min första utställning på Gotland. Jag bodde i Stockholm i ett och ett halvt år och arbetade med de här, säger Siri Pettersson.
År 2016 tog hon examen från skolan Handarbetets Vänner, och är sedan dess en del av vävgruppen Studio Supersju. Vävarna hon ställer ut på GKF Galleri skapade hon under 2017 och 2018, men hon har även hunnit studera två månader i Japan och flyttat till Berlin. Där arbetar hon nu som handvävare i konstnären Andreas Erikssons vävstudio.
– Jag blir kvar i Tyskland åtminstone fram till sommaren, och åker tillbaka till Berlin direkt efter utställningen här, säger Siri Pettersson.
Skapandet och konsten har hon med sig från unga år.
– Vår familj har alltid hållit på och fixat själva och jobbat praktiskt. Jag sydde mycket som tonåring, berättar Siri Pettersson.
Fascinationen för just vävning kom först under hennes utbildning på Nyckelviksskolan.
– Vi testade massor av olika tekniker, och jag hade aldrig vävt förr men fastnade verkligen för det, säger Siri Pettersson.
Under utbildningsåren testade hon tekniken dubbelväv, som hon använt sig av i utställningen.
– Att väva är så himla strikt. Det ska vara rakt, jämnt och spänt. Med den här tekniken kan jag frångå det, och jag kan variera mönster hur mycket som helst. Det är mycket förberedelser med att ställa in vävstolen, men sedan går det ganska snabbt att väva, säger hon.
Medan hon höll på med den första väven hittade hon inspiration till nästa, och så tog idéerna fart till hela samlingen som nu visas i Visby.
– Den ena ledde till den andra hela tiden. Efter skolåren då man alltid hade så begränsat med tid har det varit skönt att det nu fått ta tid, säger hon.
Utställningen "Det blev tolv lager väv" finns att se fram till 13 mars.