Öns industridesign i fokus i ny utställning

Balgrindar, yllestrumpor och snus är några av ingredienserna när Konstmuseet ställer ut gotländsk industridesign. Utställningen "Humlan flyger" vill utmana bilden av Gotland och visa på att ingenting är omöjligt.

Frode Falkenhaug demonstrerar Imsevimses UV-dräkt  med inspektionslucka, ett gott exempel på gotländsk produktutveckling.

Frode Falkenhaug demonstrerar Imsevimses UV-dräkt med inspektionslucka, ett gott exempel på gotländsk produktutveckling.

Foto: Vilda Engström

NY UTSTÄLLNING2018-06-20 13:30

– Vi valde att titta på ett lite otippat område, nämligen gotländsk industridesign, säger Frode Falkenhaug, som tillsammans med slöjd- och formkonsulentkollegan Anso Norling står bakom utställningen på Konstmuseet.

"Humlan flyger – en utställning om ö-möjlig design", öppnade på nationaldagen och visar på en företagsamhet och innovationsanda, som står i kontrast mot den kulissartade bild av Gotland som så ofta förmedlas med sköna naturvyer, kalkstenshus och stränder.

– Utställningen blir ett sätt att ifrågasätta den gängse bilden, säger Frode Falkenhaug.

Här ligger fokus istället på industridesign och 15 vitt skilda ö-företag har valts ut till utställningen, där utrymmet varit den kanske svåraste begränsningen.

– Vi valde att lyfta fram dem som har hållit i sin egen produktutveckling och som i hög grad har produktionen på Gotland, säger Frode Falkenhaug, om företagen som är verksamma i olika branscher.

Vare sig det gäller snus eller strumpor, möbler eller motorbåtar, spelar designen en central roll och utställningen visar på processen från idé till färdig produkt.

– Designprocessen handlar inte om yta, utan mer om djup, och omfattar både gestaltning – formgivning, men även konstruktion, säger Frode Falkenhaug.

Som exempel tar han Siltbergs smide i Hemse, som är representerade med en galvaniserad rundbalsgrind.

– Där är funktionen central, de utgår väldigt mycket från användarna centrala i designprocessen.

Andra gånger har istället formen varit utgångspunkten, som med Skulpturfabrikens Stina Lindholms betongkruka.

– Men den sfäriska formen fyller faktiskt en funktion, den rymmer mer jord och det mindre hålet gör att den håller fukten längre, säger Frode Falkenhaug.

Många av företagen använder sig i sin tur andra företag på ön. RP Mold tillverkar formarna till Gotlandssnus snusdosor, som i sin tur tillverkas av ett tredje ö-företag. I bland föder ett företag ett annat; Sandra Olander och Linnéa Ahlsten Lundgren, började båda som sömmerskor på Vamlingbolaget och driver nu det egna klädmärket Paijjon Sweden. Båda klädföretagen medverkar i utställningen.

– Det tycker jag är en viktig del i det här, hur de inspirerar varandra, säger Frode Falkenhaug.

Humlan flyger

En utställning om ö-möjlig design.

Utställningen visar exempel på småskaliga gotländska industriföretag, där design och innovation är viktigt för företagens utveckling. Många av dem har dessutom sin tillverkning här på ön.

Visas på Konstmuseet 6 juni - 31 december.

Medverkande:

Big Pink glasstudio (glas)

Etelhems krukmakeri (keramik)

Fide Fajans (keramik)

G.A.D. (möbler)

Gotlands strumpfabrik (ullstrumpor)

Gotlandssnus (snus)

Guteform (möbler)

HOC yachts och Swedish Composites (båtar)

RP Mold (formverktyg)

Imsevimse (blöjor/barnartiklar i textil)

Papijjon Sweden (kläder)

Ringvide studio (möbler)

Siltbergs smide (lantbruksredskap)

Skulpturfabriken (betong)

Vamlingbolaget (kläder)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!