Maten
Äta bör man – särskilt på nyårsaftonen. Om du inte är en av de där rutinerade festfixarna som började planera menyn redan i adventstid, så finns det några knep som du kan ta till för att ändå ordna en hyfsad måltid.
Att ge sig på något avancerat och outforskat kan vara riskabelt i det här läget. Tänk efter riktigt noga om du har någon favoriträtt som du lagat förr och fått uppskattning för. Välj hellre välkänt än överambitiöst. För att få lyxkänsla är det dock bra att göra en trerätters även om förrätten något sådant enkelt som en liten sallad.
Matbloggaren och Visbybon Lina Lindblad har tröst för den rådville hemmakocken med idétorka.
– Även om jag försöker laga mat från grunden, finns det lägen när en färdig pizzabotten kan rädda både middagen och tidsplanen.
Många hemmafirare räknar in ett antal barn vid bordet, precis som nyårskocken själv.
– Mitt tips är att träffas tidigare på dagen, gärna redan efter lunch! Det kan vara trevligt att samlas i köket och laga mat tillsammans. Under middagen hinner man inte riktigt prata med varandra om det är många små barn med. Fördelen med att starta tidigt är att de egna barnen har lekkompisar under förberedelserna. På så sätt får alla umgås en stund på nyårsafton, säger Lina Lindblad.
Att laga mat tillsammans är också en bra isbrytare om gästerna inte känner varandra så väl (än). Om det bara känns stökigt att ha för många kockar i köket samtidigt, tipsar hon om knytis.
– Dela upp rätter eller tillbehör på alla gäster. Hellre att man har trevligt tillsammans än att man pressar sig själv!
Att bjuda på trerätters kan vara en utmaning med eventuella allergier, vegetarianer och veganer till bords.
– Satsa på plockmat! Det går hem hos alla åldrar. Det behöver inte vara så många olika sorter på buffébordet, ofta tänker vi onödigt stort. Nu finns det många bra alkoholfria öl- och vinsorter att dricka till maten, det är viktigt för mig när det är barn med på festen, säger Lina Lindblad.
Om du haft så pass ont om tid att du inte ens hunnit ta dig till mataffären så gäller det att gräva i skafferiet. Här kan det behövas lite matlagningserfarenhet. Om du är en novis i köket så kommer du att ge upp och känna dig deppig. Stalltipset är att kolla vad du faktiskt har hemma och sedan besöka någon av de större receptsajterna, där kan du söka recept och inspiration utifrån vilka ingredienser som du hittat i kylen.
Har du ingen tid alls? Då finns det bara ett sätt att få i sig nyårsmiddag, om du inte har någon generös kompis som bjuder in dig med kort varsel, och det är att vända sig till de som kan det här med matlagning på riktigt. I Visby finns det några restauranger som har öppet. Men ett tips är att göra lite research genom att kolla öppettider på nätet eller ringa och höra om det finns bord. Om du ger dig ut i den kyliga kvällen finns det risk att du irrar mellan stängda ställen och fullbokade krogar medan hungern river i magen.
Om det blir riktig kris och panik så har de stora snabbmatskedjorna i Visby öppet. Fast snabbmatsintaget spar vi egentligen helst till nyårsdagen.
Dekorationer
En enkel middag känns speciell om du lägger lite krut på dukningen.
Pia Qvist från Väte är inredningsstylist, driver antikloppis och har en passion för dukningar av olika slag.
– Jag tycker om att använda saker som man egentligen tänker att det inte har med ett dukat bord att göra och att vara lite galen. Jag tycker om när det skapas samtalsämnen vid matbordet. Det ska helst vara oväntat och återbruk, säger hon.
Det krävs inte en komplett festservis för att göra en vacker dukning – tvärtom. Det klassiska blir oftast tråkigt, i Pia Qvists ögon. Hon samlar hellre ihop olika tallrikar och glas, om man har svår att bryta det matchande helt så välj en färg och samla udda tallrikar i denna.
När du tänker på en nyårsdukning ser du kanske något med bling-bling framför dig och för sista-minuten-planeraren tipsar Pia Qvist om att leta efter saker som du har hemma.
– Vill man glittra till det litegrann och använda oväntade saker så kan man använda smycken, pärlor och spetsar för att få den glittriga effekten. Och det ger också samtalsämnen vid bordet. Man har ofta små fina saker hemma om man börjar leta. På Gotland kan man till exempel utnyttja rindin och lägga den mitt på bordet med någon belysning i för att få det lite festligt, säger hon.
Symmetriska dukningar med matchande kandelabrar och slätstruken vit duk är alltså inte något som Pia Qvist imponeras av. Var kreativ och leta i hemmet också om du vill ha en ”duk” på bordet.
– Det kan vara ett gammalt fint broderat överlakan med spets på sidorna och ett monogram som man låter hänga ner på sidan, eller en gardinlängd. Jag har till och med gjort dukningar där jag har haft en trasmatta på bordet. Ingenting är omöjligt, säger hon.
Lekar
Visst är det trevligt att bara umgås med vännerna eller familjen, men ärligt talat så blir allting mycket roligare med lekar.
Det gäller bara att anpassa leken till sällskapet. För vissa passar en spexig charader medan somliga hellre ägnar sig åt ett mer stillsamt quiz.
Uppdragsleken
Den här leken är relativt enkel att förbereda och fungerar oavsett storleken på sällskapet. Alla får en lapp med ett uppdrag under tallriken vid bordet.
Uppdragen ska vara lite annorlunda och du kan själv bestämma om de ska vara elaka, pinsamma eller åt det mer snälla hållet.
Exempel på uppdrag är: ”torka din bordsgranne om munnen då och då”, ”ta mat från din bordsgrannes tallrik då och då”, ”avbryt och berätta om din semester ofta”, ”skåla vid varje hel- och halvslag”, ”kommentera en och samma tavla då och då”, ”dra dåliga vitsar”, ”ge komplimanger överdrivet ofta”, ”prata mycket och ofta med familjens hund/katt”, ”föreslå en snapsvisa och ta ton” eller ”bjud upp minst fem personer till dans”.
Sedan kan man gissa vad alla hade för uppdrag eller rösta om vem som lyckats bäst.
Godissugen
Till leken behövs det sugrör, tallrikar och godis, typ Non-stop, eller ärtor.
Alla får var sitt sugrör. En bit framför personerna ställer man två tallrikar. På den ena lägger man godis eller ärtor.
När starten går ska man suga upp en godis i taget med sugröret och släppa ner den på den andra tallriken. Den som först flyttat alla sina godisar vinner. Om man tappar en godis så får man krypa ner på golvet och suga upp den och släppa den på rätt plats.
Vill man göra det lättare så använd muggar istället för tallrikar.
För att göra den snäppet svårare så kan man byta ut sugrören mot ätpinnar.