"En livsberättelse som tåls att skriva om"

Spritkassörska, sjömän, di sma undar jordi och dans på Hejnum. I romanen De kom från öar skildras kärlek och kultur när havet bestämmer.

Pressbild på Malin Haawind från Piratförlaget.

Pressbild på Malin Haawind från Piratförlaget.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Ö-liv2021-08-18 14:02

Malin Haawind gör romandebut den 19 augusti med De kom från öar, första boken i en serie med tre delar. Boken skildrar en kärlekshistoria som är inspirerad av hennes morföräldrars början på ett livslångt äktenskap i mitten av 1940-talet. Huvudkaraktärerna Dagmar från Slite och sjömannen Holger från Tjörn möts på Hotellet Slitebaden där Dagmar arbetar som spritkassörska. 

Idéen väcktes för sju år sedan när Malin och hennes mamma åkte till Gotland för att uppleva sin familjs historia. Historien lades under några år på is medan livspusslet tog överhanden. 

– Mamma berättade historien om min mormor som var spritkassörska och morfar vars båt hade gått sönder så han hamnade i Slite. Hela deras livsberättelse tåls att skriva om, säger Malin Haawind om inspirationen till bokserien.

Trots att idén väcktes från familjehistorien så betonar Malin att det är romaner, det mesta är ren fiktion. Bakgrundsinformation har hon hämtat från sina många researchresor till Slite.

– Jag har varit där under vår och höst. Gått varje gata upp och ner och känt på stenarna vid havet. Ofta när det har varit som mest grått och jävligt. Det gillar jag, säger Malin. 

Mycket fakta har hon hittat på Slites bibliotek, som hon kompletterat med faktaböcker från arkivet i Kungliga biblioteket i Stockholm. 

Karaktärerna i böckerna växte under resan – från att baseras på mormor och morfar till att ha ett eget liv, med en blandning av Malins egna karaktärsdrag och fiktion. Hon hoppas att det är karaktärer som läsaren lätt kan relatera till. 

Temat i första boken är kärlek, men platsen är i centrum. Malin menar att platserna där paret träffas och senare lever tillsammans sätter villkoren för deras tillvaro.

– På öarna är det havet som bestämmer.

Bokserien kommer vara i tre delar. I den andra boken har paret bosatt sig på Tjörn, en ö på andra sidan av Sverige. Där skildras deras nya familjeliv och hur Dagmar, som tidigare knappt lämnat Gotland, kämpar för att komma in i ett annat kustsamhälle. 

I den sista boken som utspelar sig på 60-talet flyttar familjen till Södertälje. Det blir en folkhemsresa där Sverige förändras med huvudkaraktärerna.

Malin har tidigare skrivit fyra faktaböcker, som hon menar är mer uppkäftiga – i kontrast till den milda romandebuten. 

– Målet med min författarkarriär var alltid att landa i skönlitteraturen, säger Malin Haawind. 

Malin Haawind

Yrke: Författare, journalist, redaktör och etnolog

Ålder: 40 år 

Bor: Stora Essingen i Stockholm

Tidigare har hon skrivit fyra faktaböcker – om bland annat föräldraskap, mat och smuts. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!