Bara var femte konstverk gjort av en kvinna

Hos länsstyrelsen är bara var femte konstverk gjort av en kvinna. Nu ska samlingen förnyas. "Vi behöver ett mer modernt anslag", säger Thomas Persson, enhetschef.

Vinkelrum. Hanna Johansson visar verket som gjorts av Kjell Strandqvist. Just detta kommer nog att få hänga kvar även efter konstöversynen.

Vinkelrum. Hanna Johansson visar verket som gjorts av Kjell Strandqvist. Just detta kommer nog att få hänga kvar även efter konstöversynen.

Foto: Henrik Radhe

offentlig konst (GA)2017-02-14 11:19

I länsstyrelsens lokaler på Visborg finns det runt 140 konstverk, men bara ungefär en femtedel är gjorda av kvinnliga konstnärer. Förnyelse behövs, enligt Hanna Johansson, arkivarie och konstansvarig på länsstyrelsen.

– Med tanke på vårt uppdrag och landshövdingens roll så känns det här som något vi borde jobba med, säger hon.

Därför har hon tillsammans med Thomas Persson ansökt hos Statens konstråd om att få byta ut en del av konsten.

– Vi har väldigt mycket konst från 70-talet. Den var nog bra då, men vi behöver ett mer modernt anslag och lite mer jämställdhet, säger han.

Redan i trappan upp till medarbetarnas arbetsrum och konferenslokaler möts man av ett iögonfallande konstverk, som Hanna Johansson kan konstatera är gjort av en man – och så fortsätter det genom korridorerna. Just verket i trappan som heter "Vinkelrum", gjort av Kjell Strandqvist, delar personalen i två läger, berättar hon.

– Om man gillar den typen av konst så tycker att man den är rolig och en färgklick. Men vissa tycker att den samlar damm och är konstig, säger hon och uppskattar att konsten diskuteras.

I samband med Gotland art week har det hållits öppna visningar av konsten, den mesta från Nationalmuseum, på landshövdingens residens.

– Då har det slagit oss hur få kvinnor som faktiskt är representerade, säger Thomas Persson.

Att länsstyrelsen ska ha ett brett konstutbud som representerar samhället är viktigt, anser han.

– Länsstyrelsen är en viktig publik yta. Många gotlänningar besöker oss.

Som myndighet har länsstyrelsen rätt att söka hjälp hos Statens konstråd, som står för en del av konsten i lokalerna. En del konsten kommer också från Nationalmuseum eller ägs av länsstyrelsen. Förhoppningen är att en del av verken ska vara utbytta i början på sommaren.

– Många som jobbar här är konstintresserade och de har reagerat när vi inte har gjort något, säger Hanna Johansson.

Bakom henne hänger tre målningar som ger ett bistert intryck i mötesrummet. Det är 1800-talsporträtt på tidigare landshövdingar som på den tiden också var öns högsta militära chefer. Allvaret i tavlorna är påtagligt.

– Det är inte så att vi inte vill ha den här konsten, den representerar en del av länsstyrelsens historia. Men vi måste också vara moderna och även få med jämställdhetsaspekten, säger Thomas Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!