SE BILDERNA: Historisk byggnad på Sudret fixas till

Öja kulturförening renoverar ugnen och kölnu, anläggningen för mältning, vid prästgården. En kulturhistorisk satsning till nytta för bak och bryggning.

Tommy Gisslevik i färd med att bygga upp galten, som ska fördela röken i i den stora kölnan eller - på gotländska - kölnu.

Tommy Gisslevik i färd med att bygga upp galten, som ska fördela röken i i den stora kölnan eller - på gotländska - kölnu.

Foto: Sofie Regnander

Öja2020-06-25 19:09

Under våren har entusiaster från Öja kulturförening samlats vid prästgården en kväll i veckan för ett lite speciellt renoveringsjobb. I dagarna har Tommy Gisslevik och Leif Lindgren från Gotlandsbyggen AB slutfört den kulturhistoriska insatsen. Tommy har varit arbetsledare, i kraft av tidigare erfarenhet från ett liknande projekt vid museigården Bottarve.

– Vi har renoverat den gamla bakugnen, som fått en ny rökgång och vi har ställt i ordning kölnu, rummet som använts för att mälta korn, berättar Tommy Gisslevik när han visar runt på platsen.

Den nuvarande prästgården i Öja uppfördes 1860. Några år senare uppfördes flygeln med brygghus, mjölkkammare och rum för piga och dräng. Där har medlemmarna i kulturföreningen nu arbetat för att ställa i ordning bakugnen och kölnan, på gotländska kölnu, som använts för beredning av korn till mältning och till att röka kött och andra produkter.

– Det är ett imponerande murverk, som också har flera inmurade grytor, konstaterar Tommy Gisslevik.

I slutfasen av renoveringen bygger han med tretums tegelstenar en galt som ska fördela röken i kölnu. Anläggningen har använts i modern tid och ska framöver kunna användas mycket mer:

– Vi bakar pizza i ugnen till förslåttern, berättar Erik Larsson, ordförande i Öja kulturförening. Renoveringen har varit på gång länge.

Föreningen har tillgång till byggnaden genom arrendeavtal med kyrkan. Framöver kan medlemmar boka tid för brödbak och mältning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!