Under våren har entusiaster från Öja kulturförening samlats vid prästgården en kväll i veckan för ett lite speciellt renoveringsjobb. I dagarna har Tommy Gisslevik och Leif Lindgren från Gotlandsbyggen AB slutfört den kulturhistoriska insatsen. Tommy har varit arbetsledare, i kraft av tidigare erfarenhet från ett liknande projekt vid museigården Bottarve.
– Vi har renoverat den gamla bakugnen, som fått en ny rökgång och vi har ställt i ordning kölnu, rummet som använts för att mälta korn, berättar Tommy Gisslevik när han visar runt på platsen.
Den nuvarande prästgården i Öja uppfördes 1860. Några år senare uppfördes flygeln med brygghus, mjölkkammare och rum för piga och dräng. Där har medlemmarna i kulturföreningen nu arbetat för att ställa i ordning bakugnen och kölnan, på gotländska kölnu, som använts för beredning av korn till mältning och till att röka kött och andra produkter.
– Det är ett imponerande murverk, som också har flera inmurade grytor, konstaterar Tommy Gisslevik.
I slutfasen av renoveringen bygger han med tretums tegelstenar en galt som ska fördela röken i kölnu. Anläggningen har använts i modern tid och ska framöver kunna användas mycket mer:
– Vi bakar pizza i ugnen till förslåttern, berättar Erik Larsson, ordförande i Öja kulturförening. Renoveringen har varit på gång länge.
Föreningen har tillgång till byggnaden genom arrendeavtal med kyrkan. Framöver kan medlemmar boka tid för brödbak och mältning.