Att ölet har en egen dag är det kanske inte många som känner till, men sedan 2012 infaller dagen årligen den tredje onsdagen i juli – icke att förväxla med Internationella öldagen som är en stor dag i USA.
Under dagen hyllar medlemmarna i "Sverige Bryggerier" bryggerikonstens skyddshelgon Gambrinus och uppmärksammar passionen för drycken genom att hålla öppet hus för allmänheten.
Utöver guidningar i snabbformat firade Gotlands Bryggeri i år dagen med ett extra kryddigt inslag – en genomgång i konsten att brygga sitt egen öl.
– Tidigare har vi i stort sett bara öppnat dörrarna så att folk kan komma in och ta en kik här i bryggeriet, men i år har vår bryggmästare en egen liten lekyta i trädgården kan man säga. Han har ett nano-bryggeri på 50 liter där ute och testar sig fram till nya spännande smaker, berättar Rasmus Bertholdsson, Brand Ambassador på Gotlands Bryggeri.
Iförd klassiska lederhosen från födelseorten Bayern välkomnade bryggmästaren Johannes Obermeier Visbys ölintresserade till en snabbkus i ölbryggning.
– Vi har ett jättestort intresse för öl i Sverige och gotlänningarna är väl pålästa, vilket märks lite extra dagar som denna. Vi har väl haft bortåt 250 personer här på besök nu efter lunch och många är intresserade av min minibryggeriutrustning. 50 liter är precis lagom för att köra lite nya tester och i dag leker jag med olika ingredienser till en öl med lite rökig karaktär, berättar han.