De flesta gotlänningar har någon gång passerat ön Blå Jungfrun, där hon ligger i norra Kalmarsund någon timme från Oskarshamn.
Granitkupolen, tillika nationalpark, reser sig 86 meter över havet och dess silhuett har bidragit till att hon också blivit sagornas och folktrons Blåkulla.
Trygg och oftast ödslig ligger hon där. Men annat var det den 28 juli 1896, då hölls ett av de mest omtalade bröllopen i Sverige, vid sidan av de kungliga vigslarna.
Verner von Heidenstam var vid tiden en av Sveriges mest omtalade personer. En högt uppburen författare vars privatliv väckte stort intresse.
Så här har tidskriften Populär historia beskrivit honom: ”Igenkänd av de flesta men läst av betydligt färre var von Heidenstam något av en motsvarighet till Björn Ranelid i dag. Förflyttad till vår tid hade han förmodligen medverkat i tv-soffor, dokusåpor och reklamfilmer. Inte helt osannolikt hade han utsetts till Sveriges sexigaste man”.
En riktig kändis, alltså, långt innan ”kändis” ens var ett ord.
Det är Oskarshamns-Tidningen som berättar om det ståtliga bröllopet, dit von Heidenstam valt att bjuda runt tjugo av dåtidens mest uppburna konstnärer istället för släkt och vänner.
Författarkompisarna Albert Engström och Gustaf Fröding var där, liksom konstnärerna Acke Andersson och Gustaf Ankarkrona. Väl på ön iklädde de sig toga och blomsterkrans.
– Sällskapet blev kvar över natten och man kan tänka sig att det festades till långt in på morgonen, säger lokalhistorikern Thomas Gren till OT.
Verner von Heidenstam, född i Olshammar i Örebro län, gifte sig vid tre tillfällen under sin levnad. Hans intresse för kvinnor var vid tiden vida känt.
Äktenskapet med Olga M Wiberg var hans andra och kom att vara i sju år, till 1903.
Även om det var mycket känt folk på Blå Jungfrun fanns inga journalister på plats. Dock rapporterades det efteråt i flera tidningar.
”Hvem hade kunnat tro att den ensliga kala ogästvänliga klippön där ute i Kalmarsund påtänkes som plats för en kyrklig cerenomi af detta slag?” skrev exempelvis Oskarshamns-Posten.
Oskarshamns-Tidningen och Gotlands Allehanda var mer sparsamma med utrymmet, konstaterar OT i dag, 125 år senare.
Verner von Heidenstam (1859-1940) debuterade 1888 med diktsamlingen ”Vallfart och vandringsår”, blev ledamot i Svenska akademin 1912 och fick 1916 Nobelpriset i litteratur.