Två dagar i veckan är biblioteket i Östergarn öppet. De senaste 30 åren är det Eva Annebro, som själv bor ett stenkast bort, som ansvarat för verksamheten. Från och med fredag är Eva pensionär, men redan nästa vecka hoppar hon in som vikarie i väntan på sommarpersonalen.
Eva Annebro är uppvuxen i Hässelby strand i Stockholm och flyttade till Gammelgarn 1975.
– Jag kom hit med gröna vågen. Vi var ett par stycken som köpte en gård tillsammans, "Ängmans trädgård", där vi odlade och sålde grönsaker.
Under en tid levde hon i storfamilj, men senare flyttade hon till granngården, där hon ännu bor kvar.
1991 såg Eva en annons i tidningen där man sökte personal till biblioteket.
– Det var en liten tjänst, bara åtta timmar i veckan, jag sökte och fick tjänsten. Jag såg fördelar, dels att jag bor så nära, dels hade jag två barn som gick i Östergarns skola.
När Eva började låg biblioteket en trappa upp i samma hus, som även inrymmer biograf och museum.
Förutom biblioteket i Östergarn har Eva även jobbat två dagar i veckan i biblioteket på Folkan i Hemse. Vem som tar över ansvaret i Östergarn efter sommaren är ännu oklart.
Att jobba på ett litet bibliotek är speciellt. Dels jobbar man alltid ensam, dels lär man känna många av besökarna.
– Det jag gillat är att man får göra allt. Till och med årsskiftet köpte jag in alla böcker själv. Det ska finnas något för alla åldrar, och väldigt varierande genrer. Det ska finnas både nytt och gammalt.
Biblioteket har många trogna besökare, både bland ortsbefolkning och säsongsboende.
– En del kommer nästan varje gång vi har öppet. Det här är en neutral, lugn plats där man kan sitta ner och prata en stund, låna det man vill ha och beställa böcker.
Mycket har förändrats under de senaste tre decennierna, framför allt digitaliseringen.
– När jag började hade man ännu kort i en ficka längst bak i boken, inget var datoriserat. Då fick man plocka ut kortet, skriva upp kundens lånenummer och bläddra i kartoteket bland alla korten.
1999 flyttade biblioteket ner från andra våningen till "gamla kaffesalen" som tidigare användes som en mindre samlingslokal. I samband med detta datoriserades biblioteket.
– I dag kan man sitta hemma och beställa allt man vill låna och bara välja hämtställe så ligger det här och väntar.
Även om hon jobbar ensam är det inte ett ensamt arbete. Att hjälpa besökare att hitta rätt bok kan vara en utmaning, men väldigt roligt när man lyckas.
– Man kan ju få så roliga frågor, exempelvis "jag skulle vilja ha den där boken, jag kommer inte ihåg vad den heter och inte vem som har skrivit den". "Okej, vet du något mer om boken?" Sedan börjar vi nysta och i många fall, inte alla, går det bra. Sådant tycker jag är jätteroligt.
För att hålla sig uppdaterad på jobbet läser Eva väldigt mycket skönlitteratur på fritiden.
– Jag läser kanske tre böcker i veckan, väldigt blandat. Jag är egentligen ingen deckarläsare, men jag läser ändå en del för jobbet.
Vad avgör vad du ska läsa?
– Om det är en bok som är mycket omtalad, eller handlar om Gotland, eller en bok som någon pratar sig varm om.
Att läsa är inte bara ett jobb, det är också en hobby som hon kommer att fortsätta med som pensionär.
– Jag ser fram emot att kunna läsa på dagtid och läsa det jag själv vill.
Då väljer du bort deckarna framöver?
– Kanske inte alla, säger Eva Annebro och skrattar.