Nya böcker.
Östergarn, En sockenbok. Del 1 och 2
Östergarn-Gammelgarns Hembygdsförening
Eget förlag, 2022
Glad och imponerad blir jag när jag tar del av hembygdsföreningens sockenbok om Östergarnslandet. Glad därför att ännu en sockenbok ser dagens ljus. Imponerad därför att innehållet är överväldigande rikt. Plus en layout signerad Christer Jonson – då blir det tilltalande.
Minns när jag själv var med på ett hörn då Fårö tog fram sin sockenbok. Man satsade på en fyllig bok, men upptäckte snart att det krävdes ytterligare en bok för allt man ville berätta och belysa. Det räckte inte med det – en tredje bok fylldes till brädden. Samme Christer Jonson formgav även där.
Idag är det många socknar som har sina egna sockenböcker. För ett år sedan kom boken om Garde. Nu kommer också ”Boken om Roma del 1” som belyser natur, historia och socknens gårdar. Ser fram emot del 2 för att få helheten.
En stolthet och ett engagemang sprider sig i socknen när man får belysa tid som flytt och tid som är. Nog så viktigt för sammanhållning och gemenskap.
Nu briserar två tjocka, vackra böcker om Östergarn – 400 sidor den ena, 470 sidor den andra. Här finns allt belyst i 209 kapitel. Jo, ni läste rätt, 209! Många kapitel är korta och lätta att ta del av. Allt fint och intressant illustrerat. Det är bara att kasta sig över innehållet för att botanisera bland kapitlen. Göra strandhugg här och var.
Till exempel: Naturen får sin fylliga beskrivning av Magnus Martinsson med ljuvliga bilder. Jag njuter också av Jim Sundbergs beskrivning av Östergarnsholm med fåglar och ett par uppnosiga sälar. Vi kan läsa om slåtterfest i änget, om kyrkan och frikyrkan och om den kyrkliga syföreningen som sedan 1898 sytt till humanitära ändamål. Albatrossmuseet och det aktiva Utvecklingsbolaget väcker intresse, liksom Linnés besök på Östergarnsberget 1741.
300 personer utvandrade till Amerika för att söka sin lycka ”over there”.
Konstnärer har lockats till Östergarnslandet - här med fina illustrationer.
Gunnar Mannervik berättar om en aktivistgrupp mot kärnkraft efter Tjernobyl. Att lägga sten på sten i ett numrera resligt röse för att begrava en modell av ett kärnkraftverk.
Tänk vilka upptäckter som görs i var socken när historia och nutid ställs samman. Och blicken vänds mot framtiden.
Vi behöver att framtiden finns.