Den 24 november är det på dagen 76 år sedan Gotlandsbolagets passagerarfartyg Hansa torpederades av den sovjetiska ubåten L-21 på sin trad mellan Nynäshamn och Visby. Ombord fanns 86 personer varav 84 omkom. En av dem är historiken och författaren Jakob Ringboms farfar, lättmatrosen Jens Ringbom.
I 11 år har Jakob Ringbom forskat kring Hansas öde och med ett stort engagemang söker han vidare för att hitta nya pusselbitar i historien kring Hansas förlisning 1944.
– Det är en tragedi, samtidigt en politiskt het potatis i ett krigshärjat Östersjöområde, när det sker. Eftersom den slutgiltiga rapporten innehöll så många frågetecken har det lett till just spekulationer, och gåtor under åren. Det är väl främst dem jag försöker bena ut, säger Jakob Ringbom.
Han har fått mejlkontakt med en ryss som jobbar på ett arkiv i Moskva och som bland annat har skickat sidor ur krigsdagböcker från ryska u-båtar. Fler och fler pusselbitar faller på plats men några saknas fortfarande och enligt Jakob Ringbom kommer de alltid att göra det.
Vad var det i de fyra mystiska lådorna som lastades på Hansa i Nynäshamn innan avgången mot Visby? Kunde besättningen ombord på den ryska ubåten L-21, på det avstånd de befann sig, se vad det var för fartyg de sänkte? Enligt Jakob Ringbom var en av passagerarna i samröre med försvarets hemliga underrättelsetjänst strax före Hansas sista färd, hade det någon betydelse för undergången?
Jakob Ringbom arbetar just nu tillsammans med Lars Kruthof på en ny bok om Hansa, målet är att boken ska bli klar nästa höst.
– Jag skriver febrilt. Det jag sitter med nu är främst ubåtsaktioner och material från Krigsarkivet i Moskva. Och det är alltså detta material som ger en ny nyanserad bild av ryska ubåtsoperationer i Östersjön under åren 1944 och1945.
Arbetet är tidsödande.
– Jag måste hela tiden kolla upp att allt stämmer, jag vill att allt ska gås igenom, säger han.
Den nya boken är främst en bok om människorna på Hansa, vilka de var och hur de anhöriga uppfattade olyckan.
– Vi har gjort en oerhörd mängd intervjuer med anhöriga och försöker på så sätt skapa en bild som blir verklig och kännbar, säger Jakob Ringbom.
Många gotlänningar har kopplingar till någon som var med på fartyget.
– Det är en personlig tragedi för alla anhöriga. Jag brukar säga att det finns 84 orsaker till att fortsätta berätta.