”Finns där poddar finns”. En och annan äldre lyssnare har förmodligen förbryllats av denna upplysning, som kan höras då och då i radio. En pod?
Det är som radio fast på datan, brukar de insatta förklara. Och svårare än så är det ju egentligen inte. Ändå kan det finnas ett initialt motstånd mot fenomenet bland de ovana. Det vet den gotländska körledaren Karin Eklundh av egen erfarenhet.
– Min son jobbar med musikproduktion, så han har levt med och pratat om poddar under lång tid. Trots det dröjde det ett bra tag innan jag gav podden en chans. Men sedan fastnade jag, och det med besked. Nu kan jag knappt sätta mig i bilen utan att ha ett avsnitt redo, säger hon.
Till slut insåg Karin Eklundh att detta var något hon gärna skulle prova på att göra själv – frågan var bara i vilken form. Men så i somras utsågs hon till ny förbundsordförande för Sveriges Körförbund, och plötsligt fanns en öppning. Bland det första hon åtog sig på posten var att föreslå att förbundet skulle starta en egen podd – den första svenska i sitt slag enligt Karin Eklundh.
Hur reagerade styrelsen då?
– Återigen är detta en generationsfråga. De yngre tyckte ”Yes! Vi kör”, de äldre blev lite fundersamma. Inte så att man var helt emot, men jag behövde förklara vad det handlade om innan de var med på tåget.
Och under fredagen är det alltså premiär för Körpodden, som leds av Karin Eklundh. Det ska tilläggas att det rör sig om en programserie om körsång, inte med körsång.
Med sig i studion har Karin Eklundh experter, tonsättare och musiker; tillsammans fördjupar de sig i olika aspekter av den vokala musiken. I andra avsnittet, som laddas upp om två veckor, gästas podden till exempel av Eva Bojner Horowitz, som specialiserat sig på ämnet musik och hälsa.
– Det är det som är så fantastiskt med podcastar: Det kan vara hur nördigt som helst. Samtidigt finns det mycket frihet i samtalsformatet. Samtalet får liksom bära dit det vill. Jag tror att det är därför man känner sig så delaktig när man lyssnar på en pod. Det är nästan som om man satt vid samma bord som de som pratar.
Sveriges Körförbund är en rikstäckande organisation. ”Körpodden” kan alltså inte beskrivas som en renodlat gotländsk podcast.
De tre avsnitt som bandats hittills spelades in i Stockholm. Men Karin Eklundh lever och verkar trots allt här, så ön kommer oundvikligen att vara representerad i framtida program.
– I fjärde avsnittet, som har rubriken ”I hjärtat på körsångare”, samtalar jag med fyra körsångare här från Gotland. Jag antar att vi får spela in runt matbordet här i Klinte då – det är en annan tjusning med poddar: Att det är så flexibelt.
Som GT rapporterade nyligen har öns ungdomskörer brottats till och från med sviktande medlemsantal. Alltså måste man fråga sig: Är det inte vanskligt att satsa på något så ungdomligt som en podd när många körsångaren hör till det äldre gardet?
– Självklart finns det en tröskel där. Därför kommer vi att arbeta mycket medvetet med tillgängligheten. Det ska vara lätt att höra vår pod, från en länk på Facebook-sidan ska man hamna direkt i programmet. Annars tappar man nog många på vägen, säger Karin Eklundh.
Körsång – ett mycket gammalt fenomen – och poddande – ett mycket nytt sådant – är inte en glasklar kombination, det medger hon.
Men det kanske finns en poäng i att förnya sig?
– Visst. Å ena sidan är det viktigt att förvalta körsångens långa tradition, å andra sidan måste man våga blicka framåt också. Körsången måste hur som helst ut i det offentliga rummet – och där är podden ett fantastiskt verktyg.