Musikarrangemanget Popgiss har pågått i olika former på Gotland under flera år. Vissa hävdar att det var i trakten av Klintehamn som tävlingarna föddes, som ett initiativ vänner emellan. Men tävlingen tog ordentlig fart år 1992, när det första officiella mästerskapet hölls i Visby.
Tävlingen äger rum vartannat år och enligt tradition är det vinnarna som arrangerar nästa tävling. År 2014 var det laget Bat out of Skarphäll, bestående av Tony Gradert, Andreas Mundt, Peter Wennblad och Magnus Ihreskog, som tog hem den åtråvärda vandringspokalen.
– Man vill vinna, det är extremt mycket prestige inblandat, säger Tony Gradert.
– Man vill stå där med den extremt fula bucklan och höja den mot taket, säger Andreas Mundt.
Men att vinna innebär mycket arbete. Sedan oktober 2014 har de arbetat med låtsättningen för årets olympiad.
– När man väl sitter och letar låtar är det ett heltidsjobb. Man stämplar in, sedan sitter man med fullt fokus hela dagen, säger Andreas Mundt.
– Man har en pågående tankeprocess hela tiden. Det har blivit många timmar framför Spotify. Min sambo är inte alltid så glad, fyller Tony i.
Poplympics, som årets arrangörer kallar tävlingen, består av tre deltävlingar som äger rum vid tre olika tillfällen: Den 20 februari, 19 mars och 9 april. Varje deltävling innehåller omkring 250 låtar och pågår från klockan 14 till ungefär 22. Frågorna utgår oftast från de olika årtiondena, från 50-talet till i dag. Däremellan blandas de upp med olika kategorier som intron, duetter och covers.
– Man måste tänka brett. För dig kan en låt vara helt självklar, men helt okänd för en annan. Det är det som är konststycket, kill your darlings. Målsättningen är att alla ska gå dit och ha en rolig eftermiddag och kväll. Det ska vara en fest, säger Andreas.
– Att göra ett svårt Popgiss är enkelt. Men att göra ett Popgiss som alla tycker är kul, även de som kommer sist, är en konst, säger Tony.
De senaste åren har omkring 60 lag ställt upp i Popgisset. I år är rekordmånga 72 lag anmälda, varav några från fastlandet. En anledning till rekordet är lokalbytet, tror arrangörerna.
– När vi bytte lokal till Donners event exploderade antalet anmälningar, säger Tony.
Tidigare år har tävlingen arrangerats på bland annat Borgen och Restaurang Visborg, före detta Hwitstjerna.
– Vi ville ha en vitamininjektion och spetsa till det. Då blev det ny lokal, säger Andreas.
I år har arrangörerna dessutom avlagt ett heligt löfte: Under Popgiss 2016 kommer det inte att spelas en enda låt av Ulf Lundell.
– Tidigare har det varit en tävling av män för män. Andelen vita män i medelåldern har varit och är extremt hög, så Popgisset har en ingrodd gubbstämpel. Men de senaste åren har det kommit in yngre influenser och fler kvinnliga lag, säger Andreas.
Förutom alla medelålders män har mängden rockmusik även tagit överhand, vilket de vill komma ifrån i år.
– Det heter Popgiss, inte Rockgiss. Ingen av oss är rockers, vi gillar främst pop. Så det vill vi ska genomsyra vårt giss, säger Andreas.
Nästa helg kickar alltså Gotlands största muskelmätning i musik igång. Lagen Loserville USA, med Dennis Eneroth, Annica Henriksson, Lars Andersson och Fredrik Magnusson, och Dr. Zoom & The Sonic Boom, med Tobbe Grönberg, Fredrik Johansson, Pelle Ljunggren och Lasse Wredenborg är i år favorittippade.
– Men det finns 72 lag som har möjlighet att vinna det här, säger Andreas.
Mycket handlar också om tur, menar arrangörerna.
– Vi hade tur med låtarna när vi vann, deras mix passade vår mix. Det gäller att ha tur, talang och tajming, säger Andreas.