Jack Wahl är reklamaren från Stockholm som, likt så många andra, förälskade sig i Storsudret. När han var på väg att lämna sin långa karriär i den svenska reklambranschen, hittade han och hustrun Eva av en slump ett hus i Hamra. Adressen är dock Vamlingbo, men det är bara en byråkratisk angivelse, enligt Jack. Det vitkalkade huset, byggt i Gotlandsstil, ligger rent fysiskt i Hamra, menar både han och grannarna.
Här tillbringar Jack majoriteten av året, men han och Eva har också ”en lägenhet i stan”. Oavsett var han är har han sällskap av en golden retriever vid namn Lucas, och som nyligen firat sitt 7-årskalas med två fyrbenta tjejkompisar som bjöds på blodpudding-tårta.
Trots att Jack lämnat arbetslivet bakom sig för längesedan, så skulle han lätt kunna jobba 18 timmar om dagen, om det inte vore för att Lucas avbryter genom att då och då lägga framtassarna på tangentbordet.
– Jag kan inte sluta att jobba för det bubblar av idéer, säger Jack och fortsätter:
– Det var därför jag skrev den här boken för jag tänkte ”vad fan ska jag göra nu?”.
Boken med titeln ”I reklamens underbara värld” innehåller flertalet historier om missade prisutdelningar, spel bakom kulisserna och kändisskvaller.
– Det var ett kul projekt eftersom det var kul att komma ihåg saker, men jag ska säga att jag inte är så exakt noga med sanningen, säger Jack.
Reklamkarriären började som dekoratör, eller slav som Jack kallar det, på Åhlén & Holm, numera Åhléns. Det var idéerna som drev den unge Jack rakt in i reklamvärlden.
– Det är kreativt. Alla människor är kreativa, men jag gillar verkligen att hitta på olika idéer. Det var en bra bransch för då skulle jag kunna försörja mig också och i vissa fall till och med få väldigt bra betalt, säger han.
I sin bok är Jack generös både med anekdoterna och namedropping. Många av de kändisar som han jobbat med under åren tycks, för läsaren, ha dykt upp slumpartat. Som när den internationellt kände modefotografen Oliviero Toscani stal Jacks idé om att låta vanliga människor agera fotomodeller eller en barkväll med Rod Stewart.
– Det handlar om både tur och kontakter. Jag sticker inte under stol med att ha fått mycket av det genom mina föräldrar som jobbat i modebranschen, säger Jack.
Efter starten på Åhlén & Holm fortsatte Jack som "klisterprins" på annonsbyrån Gumaelius, som på 50-talet var störst i landet.
– Det är klart att de inte kunde säga nej till en av deras stora kunders misslyckade son, säger Jack Wahl och skrattar.
Men han jobbade stenhårt och det ena ledde till det andra. Han har arbetat på några av landets största byråer och vunnit priser, bland annat för 70-talets RFSU-kampanj "I kväll får 80 svenskar gonorré" som fick ett Guldägg, Sveriges mest prestigefyllda reklampris.
Många av Jack Wahls reklamjobb var inom modebranschen, ett naturligt steg eftersom han växte upp, och även jobbade en kort period, i familjeföretaget Wahls kläder, där kända namn som Gunilla Pontén och Gudrun Sjödén börjat sina yrkesbanor.
Ett av de stora jobb som Jack Wahl gjorde, men som han också ser som ett av de största misstagen är när Domus skulle storlansera flera nya klädeskoncept. Kedjan var redan störst på barnkläder i Sverige, men behövde en uppryckning. Det som började med en fråga om Jack kunde göra ett reklamblad utvecklades till ett helt nytt barnmärke som fick namnet RuffTuff och där hela kollektionen gick i samma färger som Legobitar. Av bara farten skapades också ett nytt jeansmärke, Jeffersson.
– Jag hade egentligen slutat i klädbranschen, men det här satt i nyporna, berättar Jack Wahl.
– Det sålde som fan, men det var bara det att samtidigt hade kooperationens direktörer i styrelserummet bestämt sig för att lägga ner Domus. Nu skulle man enbart satsa på OBS! och lägga butikerna utanför stadskärnorna.
– Det kunde ha blivit väldigt bra, men istället blev det en sådan grej som jag upplever som en flopp.
En av de historier som Jack delar med sig av i boken är den om soppburken och supermodellen, som hamnat på omslaget. Idéen kom bland annat från klassiska skämtteckningar där en gubbe förlorat kläderna och istället iklädde sig en trätunna. Men det var inte att Jack och modefotografen Carlo Bosco lyckats övertala ett stort namn som Emma Sjöberg att ställa upp, som gav kampanjen uppmärksamhet. Jack hade fuskat, vilket medierna fick nys om.
– Jag råkade förlänga Emma 6-7 centimeter på bilden. Det blev jättebra repsons. Det ringde journalister och det blev jätteskriverier, berättar Jack.
Reklambilden uppmärksammades i Sveriges Radio och publicerades i kvällstidningarna. Med en mycket liten reklambudget hade de nu lyckats få spridning i hela landet.
– Vi fick massor av redaktionell publicitet och alla undrade hur vi kunnat förlänga henne. Men på den tiden var det ingen som pratade om att vi skulle ha exploaterat en kvinna i det här, säger Jack.
Även om Jack fortfarande gör små reklamuppdrag, mest ideellt, så har han lämnat branschen bakom sig. Hans egen byrå Jack Wahl hann bli uppköpt och byta namn till Lowe Forever, systerbyrå till kända Lowe Brindfors, och så småningom gick byrån i konkurs. Då hade Jack redan dragit sig tillbaka till huset i Hamra och han kan som utomstående betrakta reklambranschens förändringar.
– De är enorma. När jag jobbade för 20 år sedan var det en helt annan värld. Ingen kunde förutse vad de smarta telefonerna skulle göra. Det är totalt förändrat nu.
Men mycket av psykologin bakom marknadsföring är densamma, menar han.
Det är nu 12 år sedan som familjen Wahl köpte huset och efter att ha byggt om och till så fick de det precis som de vill ha det.
– Det är det bästa som har hänt. Vi är så lyckliga över att vi flyttade hit. Vi hade sommarhus i skärgården och bodde där i 25 år och trodde att det var paradiset på jorden. Egentligen behöver man inte mer än det som finns i Burgsvik, säger Jack.
Hans kärlek till Storsudret går inte att ta miste på. I trädgården är flaggan hissad. Den svaga brisen tar tag i det ljusblåa tyget och bokstäverna som bildar ordet ”Solsudret” syns. Det är en logga som Jack själv skissat och uttrycket tycker han är en självklarhet.
– Det blev av bara farten. Det är alltid bråk om vem som har mest soltimmar mellan Visby eller typ Karlskrona, men här nere har vi faktiskt 30 procent fler soltimmar än i Visby, säger han.
I samma veva illustrerade han också en karta över Storsudrets sevärdheter och företag. Det blir sjätte året som Jack ritar kartan, som trycks i 17 000 exemplar. Jack har valt att ta sitt engagemang ett steg längre än att bara prata om sin Gotlandskärlek.
– Det är en läggningssak. Jag kan inte passivt titta på när det är ett sådant härligt ställe, jag vill göra något.
Jack Wahl blev för ett antal år sedan en av de mest frekventa besökarna i det inofficiella sällskapet Gubbdagis, som huserade på Folkeryds, och numer Fiket, i Burgsvik. Dagiset var som mest aktivt mellan åren 2010 och 2013, då samlades mellan 9 och 39 gubbar dagligen och fikade och snackade. Det anordnades alternativa luciatåg, vilket till och med gjorde gubbdagiset till en riksnyhet vid ett par tillfällen.
Under den här tiden skrev Jack Wahl ner sanna och osanna betraktelser som gavs ut i den lilla avisen med namnet Gubbnytt. Som en sann reklamman stal han idéer och loggan blev helt enkelt en parodi på GA:s gamla välkända logga.
– Jag bläddrade i de där i somras och tänkte att det var skitkul. Det var ju slarvigt gjort, men det var för att det skulle gå snabbt, säger Jack.
Som flest hade Gubbnytt 300 prenumeranter och nådde långt utanför kretsen kring Fiketbesökarna. Bland läsarna fanns landshövdingen och pr-konsulten Per Schlingmann.
Titeln på den nya boken spinner vidare på Jacks förra, och kallas ”I gubbdagisets underbara värld”. I den nya boken omarbetas utgåvorna av Gubbnytt för att passa ett bokformat och ett urval görs.
– Det kommer att bli de 180 bästa, eller minst dåliga, säger Jack som hoppas att boken är klar i vår.
Lucas har tröttnat på husses intervju och sätter sig på rumpan, lägger upp framtassarna och visar tydligt vem som nu bör få uppmärksamheten. Även om Solsudret snarare visar sig från en disig sida tycker Lucas att vädret är perfekt för en av hans och Jacks dagliga promenader.