Tidigt på morgonen den 24 november 1944 torpederar en rysk ubåt Gotlandsbolagets fartyg S/S Hansa, i vattnet mellan Nynäshamn och Visby. 86 personer fanns ombord, två överlevde mirakulöst. Nu har olyckan, som fram till Estoniakatastrofen var den allvarligaste i Östersjön, blivit en radiodokumentär.
– För många är Hansakatastrofen en väldigt spännande berättelse om kampen för överlevnad, det är Sveriges egen Titanichistoria, säger journalisten Maria Ridderstedt.
Många gotlänningar har en personlig koppling till historien och ännu fler har hört om katastrofen. För Maria Ridderstedt blev Hansakatastrofen känd för 14 år sen.
– Min sambos farfar dog i Hansakatastrofen, så det har påverkat hela hans familj, säger hon.
Farfadern hette Jens Ringbom, vars barnbarn Jakob Ringbom skrivit en roman med titeln ”När äppelträden blommar”, som bygger på gamla handlingar om Hansa och skildrar passagerare ombord.
När Jakob Ringbom började med sina efterforskningar tänkte Maria Ridderstedt direkt att det borde göras en P3 dokumentär. I arkivet hittade hon en intervju med en av de två överlevarna, Arne Mohlin, som gjordes i Radio Gotland på 80-talet.
– Han berättar om när han låg i vattnet och kämpade för överlevnad. Det var en så dramatisk intervju så det räckte med att jag spelade upp den för redaktionen så tyckte alla att det här ska vi göra, säger Maria Ridderstedt och fortsätter:
– Det fanns så många bra starka berättelser, det är lite sista chansen att göra något med människor som fortfarande lever och minns den här dagen.
Det är över 70 år sedan Hansakatastrofen inträffade och många av dem som har egna minnen har gått bort, men efter en efterlysning i Radio Gotland kom Maria Ridderstedt i kontakt med Karin Hellström, född Lyth, från Visby. Hennes far var Adolf Lyth, andre styrman.
– Hon var 24 år den här dagen och det här är första gången som hon berättar offentligt om sina upplevelser, säger Maria Ridderstedt.
Även Margareta Lindaräng förlorade sin pappa den natten.
– Hon var dotter till metodistpastorn John Olsson, som var en av de första passagerarna som man visste hade gått under med Hansa. Hon var nio år den här dagen och i dokumentären berättar hon om hur hon sprang hem till Adelsgatan för att möta sin pappa och möttes av sorg och kaos, säger Maria Ridderstedt.
Det var inte förrän på 90-talet som det blev bekräftat att en rysk ubåt torpederat det gotländska fartyget.
– Vi vet i dag vilka det var som sänkte Hansa, men frågan som kvarstår i dag är kanske varför? Det finns det flera, mer eller mindre belagda, teorier kring, säger Maria Ridderstedt, som har intervjuat de båda författarna Staffan Berglind och Jakob Ringbom som drar sina slutsatser.
Även militärhistorikern Gunnar Åselius, som är specialist på den ryska ubåtsflottan tiden innan andra världskriget, intervjuas om dåtidens situation i Östersjön.
Berättelsen om Hansa visar Gotlands utsatta och strategiska position i Östersjön. Både under första och andra världskriget hade Ryssland tankar på att inta Gotland. Med förra månadens stora militärövning Aurora aktualiserades samma sak, menar Maria Ridderstedt.
– Det är samma scenario som försvarspolitiskt har diskuterats i hundra år för Gotland, säger hon.
I dokumentären hörs en av överlevarna, barn till omkomna, författare och dykare som sett Hansa på 100 meters djup. Det som fascinerat Maria Ridderstedt, under arbetet med dokumentären, är hur en enskild händelse kan skriva om historien.
– Det här var ett enda ögonblick som totalt förändrade så många människors liv. Både för dem som var ombord men också i generationer efteråt, säger hon.
Det drygt en timme långa poddavsnittet släpps i dag och på söndag, 15 oktober, sänds programmet i Sveriges Radio P3 klockan 18.