NY BOK
Gunnar Bolin: Bibliotekarien i Magdeburg och andra berättelser ur ett radioliv
Albert Bonniers förlag
Är det någon som kan berätta historier så är det Gunnar Bolin, omtyckt kulturkommentator på Sveriges Radio. I drygt trettio år har han rapporterat om konst, litteratur, musik och olympiska spel och häromåret kom ”Hovjuvelerarens barn”, en hyllad släktbiografi mot bakgrund av europeiskt nittonhundratal.
Nu kommer ”Bibliotekarien i Magdeburg och andra berättelser ur ett radioliv” där den mångprisade kritikern, programledaren och utrikeskorrespondenten infallsrikt, bildat och charmerande delar med sig av sina minnen från världens alla hörn.
Gunnar Bolin rör sig avspänt och lätt mellan de mest skilda ämnen. Här finns sensuellt beskrivna matminnen, roliga historier från radiokarriären och berättelser från Centraleuropas mångkulturella historia med kärleksfullt tecknade porträtt av udda figurer i Berlin och Wien.
Han funderar över segerrus och gråtmilda fiaskon under alla de OS som han har bevakat och analyserar sportens skönhet och knödelns historia så nyfiket och entusiastiskt att man som läsare blir helt fångad. Han analyserar, han berättar anekdoter, han ser omvärlden ur nya perspektiv och lyckan var stor när han fick tag i en man som varit bibliotekarie i Magdeburg under DDR-tiden och fortfarande var det efter murens fall, i det nya Tyskland.
Hur var det att gå från sprängfyllda hyllor med uppbygglig partitrogen litteratur som ingen lånade till ett överflöd av all världens böcker där man plötsligt kunde välja vad man ville? Nog får Bolin svar, om än oväntade, på sina frågor. Sedan skyndar han iväg för att besöka en sefardisk rabbin som styr över världens minsta synagoga på Sicilien och reser därpå vidare till Bulgarien och världens största. Han diskuterar markens betydelse för smakupplevelsen och var husmanskosten hör hemma.
Gunnar Bolin är en fridens man som går sina egna vägar. Han deltar inte i några maktkamper eller kulturkrigsdiskussioner utan berättar i stället chosefritt om de mest oväntade ting som vi borde lära oss mer om. Han talar om Ungern, Österrike och gränserna, om Hitlers bristande fotbollsintresse och om misslyckandets estetik och hela tiden står han på de svagas sida. Och som han skriver! Det är en fröjd att läsa hans välformulerade texter.
I sin nya bok visar Gunnar Bolin att han verkar i bildningens tjänst och det på det allra som ledigaste, lärda, undersökande och roande vis.