En Aggestamsamling av högsta karat

Rolf Aggestam

Rolf Aggestam

Foto: Johanna Aggestam

Recension2021-04-13 10:23
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Rolf Aggestam

Mitt i det veka livet

Wahlström & Widstrand

Poeten Rolf Aggestam avled i slutet av förra året. Men han hann färdigställa sin sista diktsamling som nu publicerats. Aggestam ställde femtio år till förfogande i den svenska lyrikens tjänst. Både som poet och översättare men också som tidskriftsredaktör, inte minst för Lyrikvännen. Han har också gett ut en roman men det är som lyriker han efter elva diktsamlingar kommer att bli ihågkommen.

Hans dikter brukar kallas jordnära och vardagligt förankrade. Så är det även här. Men här finns också blixtrande utsikter över det gränslösa. Hans förebilder Basho, den japanske haikudiktaren, och Walt Whitman, den mest expansiva av poeter, vittnar om spännvidden hos honom.

Den här samlingen täcker in hela fältet. Från de koncentrerade ögonblicken, Polstjärnan flimrar fastnålad / i spetsen av en vilsen rölleka, till pratiga långdikter som ”Almanacka. En meanderslinga” om träffar med kompisar som Lelle, Gunnar och Olle, men jag brukar ta en bulle o fika fast / jag har diabetes…

Här finns en lång, gripande dikt som börjar Sjung för den döda, om när cellernas tidvatten drar sig tillbaka hos en gammal kvinna på väg in i ett främmande landskap, just när, i en fantastisk formulering hjärtslagen gått till sömns, / skator sitter uppflugna på sina skratt / i höga nattliga träd. Det är en dikt fylld av ömsinthet och empati, en dikt att gå in i, läsa om och bära med sig. Det finns dikter som manar en att göra så. Det här är en av dem.

Det här är en Aggestamsamling av högsta karat. Den är just så perfekt som hans sista samling måste vara.