Kvinnlig vänskap och uppror på fängelseö

En rebellisk tonårstjej stämplas som "sinnessvag" och skeppas iväg till en ö i havet. "De ostyriga" är en hjärtskärande film om den danska statens övergrepp på rättslösa kvinnor.

Maren (Emilie Kroyer Koppel) är en tonårstjej som älskar att dansa och festa. Men det gillas inte av den danska staten. Snart är hon omhändertagen av barnavårdsnämnden.

Maren (Emilie Kroyer Koppel) är en tonårstjej som älskar att dansa och festa. Men det gillas inte av den danska staten. Snart är hon omhändertagen av barnavårdsnämnden.

Foto: Folkets Bio

Recension2023-09-14 11:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: De ostyriga
Visas på: Bio
I rollerna: Emilie Kroyer Koppel, Jessica Dinnage, Anders Heinrichsen
Regi: Malou Reymann
Speltid: 135 min
Betyg: 3

Unga Maren (Emilie Kroyer Koppel) rycks med i jazzvågen som sveper över mellankrigstidens Köpenhamn. Hon är ute och dansar, dricker sprit och träffar karlar. Hon bor hemma och arbetar på samma syfabrik som sin mamma. Att familjen har det eländigt råder det inga tvivel om. Så att Maren söker sig ut från den trånga lägenheten i jakt på äventyr och sig själv är mer än förståeligt.

Sedlighetspolisen och barnavårdsnämnden ser dock inte med blida ögon på dessa lösa tyglar och Maren tvingas efter en snabb undersökning till en ö där hon institutionaliseras tillsammans med andra flickor som kallas "sinnessvaga". Maren försöker protestera men ju tydligare hon säger ifrån desto hårdare blir greppet om henne. Bältning och isolering blir hennes vardag. Det är en perfekt fälla som den danska staten har byggt för att hålla unga och helt rättslösa flickor som fångar. Filmen är inspirerad av institutionen för "moraliskt defekta" kvinnor på Sprogø, som var i bruk ändå in på 1960-talet.

Det är ett historisk drama men lika mycket en film om kvinnlig vänskap. Personalen på ön har tänkt att Marens rumskompis Sørine (Jessica Dinnage) som har bott på ön länge ska hålla ett öga på nykomlingen och rapportera. Sørine som i sex långa år har hoppats på att få träffa sin son igen är foglig. Men även om hon verkar fientlig till en början utvecklas med tiden en vänskap mellan de unga kvinnorna. Snart visar det sig också att personalen har hemligheter som gör deras beteende än svårare att förstå.

Skådespeleriet är en fröjd, miljöerna betagande och handlingen stundtals hjärtskärande. Det är skrämmande att se hur kvinnor som inte fogade sig behandlades för inte alls särskilt längesedan. Framför allt är de ofattbart rättslösa och när Maren vaknar upp efter en operation som hon inte ens har informerats om på förhand tänker man osökt på tv-serien "Handmaid's tale".

Det som skaver är att "De ostyriga" känns bekant. Som att man har sett den förut. Och det har man på sätt och vis också gjort. Den här sortens historier saknas inte på vita duken. Med det sagt är "De ostyriga" ett tjusigt komponerat kostymdrama om en mörk tid i Danmarks såväl som Sveriges moderna historia.

Sørine (Jessica Dinnage) som har vistats på fängelseön i sex långa år får i uppgift att hålla koll på den bråkiga nykomlingen Maren.
Sørine (Jessica Dinnage) som har vistats på fängelseön i sex långa år får i uppgift att hålla koll på den bråkiga nykomlingen Maren.