”Nuckans hjärtespalt”
Malin Lindroth
Norstedts förlag
När Malin Lindroths essäbok ”Nuckan” kom 2018 gjorde den succé hos kritiker och läsare. Boken handlar om livet som nucka, om ofrivillig ensamhet, misslyckade kärlekshistorier och utanförskap. Författaren berättar om sitt liv som nucka och beskriver en sådan som ”en heterosexuell kvinna som blir bortvald, som vill ha kärlek, parförhållande, kanske barn men inte lyckas med det.”
Vasst och klarsynt berättar hon den avvisade kvinnans skamfyllda kulturhistoria där det varit förbjudet att tala om den ofrivilliga ensamheten. ”Nuckan” är både tankeväckande, skarp och rolig.
Nu kommer Malin Lindroth med uppföljaren, ”Nuckans hjärtespalt”. Författaren har saxat frågor ur svenska och utländska tidningar och låter Nuckan ge råd och svara på frågor om kärlek och tvåsamhet på sitt eget kärva vis. Den här gången har Nuckan förvandlats till en fiktiv gestalt, en drömlik figur som glider förbi i medvetandet och gör människorna smärtsamt medvetna om den hotfulla ensamheten i en tid som är besatt av romantik och lyckan i att vara två.
Men man kan vara ensam även i ett förhållande och många hankar sig vidare i en tråkig relation för att de fasar för att bli ensamma igen. Klarsynt påpekar Lindroth att många offrar en hel del för att vara två. De pustar ut av lättnad över att de duger och får vara med i den utvalda skaran, som paret som slutat prata med varandra och ägnar tiden åt att besöka olika spaanläggningar där de iförda badrock glor på varandra över räksymfonin.
Det finns så många olika slags ensamhet och Nuckan tröttnar ibland på frågeställarnas futtiga plågor och ber folk att skärpa sig. Hon är öppen med sin sorg över att inte ha fått uppleva tvåsamhetens lycka men pekar också på fördelarna med ensamlivet: man bestämmer själv över sitt liv och slipper en massa konflikter.
Hon betonar att skilda och änkor inte är nuckor och hon pekar på att ungkarlar, som självfallet även de kan sörja över att de inte hittat någon att leva med, slipper skammen som hör ihop med nuckans belägenhet. Nuckan är en outsider och samhällskritiker som har vänt staden ryggen och flyttat långt ut i skogen.
Begåvat, starkt och tankeväckande om isande ensamhet och utanförskap men också roligt och drastiskt om vardagslivets små finurligheter.