En ny bok
Roland Olsson
Tre dussin russin
Astäuens Prat och Tryck
Ljusglimtar, det är vad vi behöver i dessa dagar. Så varför inte betrakta Roland ”Astäuen” Olssons nya bok som en ljusglimt. Sjung och var glad – så brukar man ju säga. Roland Olsson instämmer tydligen i det när han nu ger ut en bok som är fylld av 36 sånger.
Han kallar sin bok ”Tre dussin russin”, utgiven på egna förlaget Astäuens Prat och Tryck. Vad han nu menar med russin? Jo, så här är det: Roland ser allt sitt skrivande genom åren som en enda stor textkaka. En kaka kan ju innehålla russin, och Roland har plockat ut 36 sånger – eller russin – ur sin kaka! Därför den något annorlunda boktiteln.
Fiffigt a la Roland Olsson.
Sångerna har han plockat ur sina egna revyer men också från andras, som Närrevyn. Det är glada och snälla sånger, mindre snälla sånger, kritiska sånger, vackra och stämningsfulla sånger. Många långa som passar en revy, några korta.
Noter finns inte med – och hur skall man då veta hur man skall sjunga sångerna? Jo, efter varje sång har Roland skrivit kommentarer där han bland annat berättar bakgrunden till sångerna, de flesta skrevs ju med hänvisning till någon aktuell händelse just det året revyn gick. Här finns också hjälp att tyda en del ord på gutamål – många sånger är naturligtvis på gutamål.
Men – kommentarerna visar dessutom vilka melodier som Roland har lånat sina sånger ifrån. Oftast från kända visor av allt från Evert Taube och Ruben Nilsson till Louis Armstrong, från Bellman till Beatles och från Rudolf Rhudin, Ulf Peder Olrog till Povel Ramel.
Povel ringde förresten hem till Roland på Valdemarsgatan för att ge sitt godkännande och för att säga att ”musik är till för att användas”. Alltmedan Roland stod med telefonluren i handen och bugade tacksamt och vördnadsfullt.
Så tack vare kommentarerna kan vi sjunga hans sånger – även om jag själv inte känner till riktigt alla melodier. Särskilt inte när Roland hänvisar till en opera av Ponchielli. Nåja, det går faktiskt riktigt bra att läsa sångerna istället för att sjunga dem.
Så sjung eller läs och se ”russinboken” som en ljusglimt i corona-mörkret. Och skulle det vara så illa att du inte gillar sångerna så gnäll på Rolands hustru Kerstin?! Roland berättar nämligen att det inte är han själv utan fru Kerstin som kommit på idén med den här boken – och därmed ger han läsarna en möjlighet att – på skoj förstås – skylla ifrån sig på frugan.
Fiffigt a la Roland Olsson.