Sara Stridsbergs gåtfulla världar

På en mörkt romantisk prosa berättar Sara Stridsberg om människor som på något sätt har missuppfattat livet. Nu är det för sent att ställa allt till rätta.

Sara Stridsbergs novellsamling "Hunter i Husqvarna" gillas av GT:s litteraturkritiker.

Sara Stridsbergs novellsamling "Hunter i Husqvarna" gillas av GT:s litteraturkritiker.

Foto: Irmelie Krekin / Albert Bonnies förlag

Recension2021-11-28 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Sara Stridsberg

"Hunter i Huskvarna"

Albert Bonniers förlag

Omsusade romanförfattaren och dramatikern Sara Stridsberg kommer nu med sin första novellsamling, ”Hunter i Huskvarna”, elva drömska berättelser där verklighet och fantasi paras ihop med finessrik elegans och smärtsamt vemod.

Sara Stridsberg har ett så vackert språk, men hon lämnar också utrymme för det som är svårt och krävande. Berättelserna är sinsemellan helt olika men bildar ändå en helhet, för i hennes egenskapade skymningsland går tid och rum inte längre att lita på. Livet förvandlas, allt känns främmande.

I novellerna blandas tragikomiska sagovärldar med krass utkantsverklighet. Miljöerna växlar, vi befinner oss på olika ställen i världen. Figurerna lever ofta i periferin, men de är fyllda av storslagna drömmar och farliga begär. Ibland grips de av en oemotståndlig längtan efter förändring, efter nya världar. Saker sker oförklarligt, här finns varken någon uttalad moral eller något övergripande ansvar hos personerna som ibland uppför sig som rena rovdjur. Stridsberg beskriver suveränt dessa ögonblick när livet står och darrar, precis innan allt är för sent och tillvaron ställs på högkant. Allting flyter och vad som är gott och ont går inte alltid att avgöra.

Vissa teman återkommer i hennes egenskapade universum precis som en del betydelsefulla symboliska inslag som vatten, fåglar, psykisk sjukdom, missbruk, bilfärder, flykt, kärlek och död. Gestalterna befinner sig i svårigheter, de måste fatta livsavgörande beslut trots att de inser att ingenting kan man lita på. Hur ska vi klara av att vi inte är fullkomliga, hur ska vi kunna förlåta oss själva för vår otillräcklighet?

Sara Stridsbergs novellsamling är tematiskt sammanhållen men ändå varierad. Ofta handlar det om den vuxne som vemodigt drömmer sig tillbaka till barndomens förlovade land där ingenting ännu är utstakat. Men här finns också roliga och absurda skrönor, fyllda av magisk realism, och glittrande sagovärldar där horisonterna glider undan och löses upp. På en mörkt romantisk prosa berättar hon om människor som på något sätt har missuppfattat livet. Nu är det för sent att ställa allt till rätta. 

Novellerna i ”Hunter i Huskvarna” är som utskrivna drömmar. De speglar sina teman i varandra och då kan nya djupdimensioner uppstå. Lustfyllt, vemodigt, vackert om livet och oss själva.