Ny bok
Världens åttonde underverk
Jonas Rydin
Lava förlag
En stor läsupplevelse är debutanten Jonas Rydins roman ”Världens åttonde underverk” som handlar om människorna på en klädfabrik i Sydostasien i slutet av 1990-talet. Den skrupelfrie fransmannen Harnois driver en rad klädfabriker i olika länder för företaget White Rock.
Skumma saker verkar pågå i fabriken utanför Saigon och dit skickas två ynglingar, Magnus från Sverige och Pamu från Sri Lanka, för att försöka reda ut oegentligheterna.
Larmet är öronbedövande på fabriken där mängder av flinka textilarbeterskor sitter i långa rader. Pamus uppgift är att göra tidsstudier och ändra arbetsmomenten för att öka produktionstakten. Han är rätt man på rätt plats och snart fungerar flödet perfekt, inte en minut går till spillo, det är total närvaro i varje enskilt moment.
Det är som en balett. Magnus sitter vid datorn och upptäcker strax fiffel i bokföringen, mutor och korruption på alla nivåer i den strikt hierarkiska ledningsgruppen.
Jonas Rydin beskriver i ”Världens åttonde underverk” kyligt och initierat hur den globala kapitalismen fungerar men romanen är också en hyllning till arbetsglädjen, lyckan att se att ens kreativa idéer omvandlas till verklighet. Här finns också en sensuell skildring av Pamus kärlekshistoria med flygvärdinnan Linh. Temat är ovanligt men romanen är lika spännande som en deckare.
Jonas Rydin har bott länge i Sydostasien och han delar generöst med sig av sina erfarenheter i romanform. På en sinnlig, doftande, färgrik svenska -- som silad genom franskan -- berättar han om människor på olika nivåer i klädfabriken och om livet ur deras perspektiv. Han skriver om maktkamper, förakt, hyckleri, girighet och brustna illusioner men också om passionerad kärlek. Här finns en rik kunskapsbank att ösa ur. Vi följer med på en biltur i den larmande trafiken och ser de grå avgasdimmorna som svävar över boulevarderna, kantade av vackra hus från kolonialtiden och gyttret av fallfärdiga kåkar i de trånga gränderna.
Hettan är tung och luften kvalmig och fukten gör att allt möglar snabbt. Berättelsen är elegant konstruerad, den allvetande berättaren med sitt helikopterperspektiv låter oss följa maktkampen i detalj och det är en iskallt raffinerad upplevelse.
Hans berättelse om kontrasterna mellan öst och väst får mig att tänka på författare som Malraux, Greene och Forster som ju fördjupat sig i ämnet. ”Världens åttonde underverk” må vara Jonas Rydins debut, men han är redan en fullfjädrad författare.