Tänkvärda tankar i Söderbergs sjätte roman

Hans Söderbergs nya bok "Adam. Vem är du egentligen?" skildrar en tid av förhoppningar om en bättre värld bort. Lars Danielson har läst.

Visbybon Hans Söderberg debuterade 1964 med boken "I blindo".

Visbybon Hans Söderberg debuterade 1964 med boken "I blindo".

Foto: Edvin Högdal

Recension2022-01-26 11:02
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Adam. Vem är du, egentligen?

Hans Söderberg

Förlag: Eddy

Visbybon Hans Söderberg, författare och tidigare mångårig svensklärare och skolledare på Gotland har kommit ut med sin sjätte roman, "Adam. Vem är du, egentligen?"

Romanen beskriver efterkrigstiden då femtio- och sextiotalen födde förhoppningar om en bättre värld bort från auktoritära mönster, och då unga arbetarbarn som romanfiguren Karl Adam Stjärnman gavs möjligheten att studera vidare på universitet och högskolor. Adam hörde till dem som tog den, utbildade sig och levde sitt liv som svensklärare med ett genuint bildningsuppdrag.  

När Adam som ung man går ut i livet är han starkt präglad av minnen och lärdomar från ”farsan” samtidigt som han bär med sig en stillsam förmaning från ”morsan” – ”Du får passa dig så att du inte fastnar i de vackra och alltför stora orden, så att du bara lyssnar på dig själv men aldrig lyssnar på andra”

Väl ute som svensklärare utvecklar och prövar Adam sina lärdomar och tankar, både i verbala utläggningar och i överraskande handlingar. Han utgår från sin tolkning av existentialismens budskap – ”Det finns ingen förutbestämd mening med vårt liv, det finns ingen Gud, men det finns en frihet och en frihet att välja.” 

I sin lärargärning vrider, vänder och utmanar Adam också det ”pedagogiska frirummet”, det vill säga klassrummet som ett moraliskt rum, där läraren samspelar med unika elever i en unik situation.

Adams ständigt pågående tankar och dialoger påverkas starkt av dels ”Lusten tycks överordnad allt” och dels av den alltid närvarande svenskläraren – ”Han nickade instämmande, tyckte att allt det hon sa lät litterärt och för en svensklärare betyder det mycket” vidare ”Verkligheten kan inte bara upplevas, den måste också beskrivas i ord.”

Adam för en ojämn kamp för bildning i skolan och i sin inte alltid lätta strävan att leva fritt och jämställt tvingas han lyssna till orden ”Adam, du missbrukar kärleken”...

Kring romanfiguren Adams alla spännande tankar, dialoger och handlingar kan man med fog ställa sig frågan – Adam, vem är du egentligen?