Vacker kärlekshistoria med snödroppen i huvudrollen

Välskriven bok, vackra bilder och charmiga berättelser, skriver GT:s litteraturkritiker Lena Torndahl.

Gunnel Carlson har tillsammans med Elisabeth Svalin Gunnarsson fått ihop en oemotståndlig bok om snödroppar.

Gunnel Carlson har tillsammans med Elisabeth Svalin Gunnarsson fått ihop en oemotståndlig bok om snödroppar.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Recension2021-02-14 12:31
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny bok

Gunnel Carlson och Elisabeth Svalin Gunnarsson 

”Snödroppar. En galantofil kärlekshistoria”

Roos & Tegnér

Snödroppe. Nog är det ett passande namn på den skira, bländvita blomman som hänger som en klocka av ren snö från den smala stjälken. I Sverige och i England heter den snödroppe. I övriga världen har namnet ofta med den mjölkvita färgen att göra eller med det faktum att blomman borrar sig upp ur snötäcket. Linné döpte blomman till Galanthus nivalis, ”en mjölkvit blomma som växer i snö”.

Kända trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson och fotografen Elisabeth Svalin Gunnarsson delar i ”Snödroppar. En galantofil kärlekshistoria” med sig av sina djupa kunskaper i ämnet. Som de snödroppsvänner de är (alltså galantofiler) berättar de medryckande om snödroppen, denna klassiker i trädgården under vårvintern.

Snödroppen blev populär i Europa på 1500-talet och på porträttmålningar från den tiden ståtar både män och kvinnor med smycken, formade efter blomman. När boktryckarkonsten spreds under renässansen kunde vetenskapsmännen lära av de gamla grekerna om hur naturen var uppbyggd och hur man använde snödroppar som läkeväxter. Men man studerade också snödroppens form, växtsätt, blomning och växtplats. Botanikerna funderade och bråkade om blommans ursprung, men i slutet av 1800-talet kom man fram till att den var ett eget släkte – Galanthus.

Under Krimkriget i mitten på 1800-talet berättade en utrikeskorrespondent i Times om snödropparna som trängde upp ur snön mellan de djupa granathålen. Soldaterna kallade blomman ”Hoppets stjärna” och ”Tröstens blomma”. De skickade hem lökar till vänner och familj och så blev Krimsnödroppen på modet i England.

Till Sverige kom snödroppen förmodligen med munkarna på 1100-talet men det var först under den viktorianska erans samlarvurm som intresset för snödropparna tog fart. Numera finns det tusentals sorter och eftersom blommorna gärna korsar sig spontant uppstår ofta nya variationer. 

Den välskrivna boken är uppdelad i tre avsnitt. Här finns underbara bilder och beskrivningar av snödroppen som växt och dess historia, en genomgång av några utvalda sorter och charmiga berättelser om samlare och deras livsupplevelser. Författarna bjuder också på goda råd om hur man planterar och sköter snödroppar. En vacker och spännande bok om snödroppens historia, om förälskade galantofiler och vårlika trädgårdar där snödroppen har huvudrollen.