Vackert och berörande om att andas fritt

GT:s litterturkritiker Lena Torndahl hittar viktiga och livserfarna råd i Björn Natthiko Lindeblads bok.

Björn Natthiko Lindeblad.

Björn Natthiko Lindeblad.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Recension2021-01-08 10:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny bok

Björn Natthiko Lindeblad: 

”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk”

Bonnier Fakta  

"Hur blir man en vis och lycklig människa?"

Björn Lindeblad vet en del om det. I sin självbiografi ”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” berättar han om sitt dramatiska liv. Han gick på Handels, fick snabbt ett toppjobb som ekonom och flyttade utomlands. Men han vantrivdes. Gick livet bara ut på att tjäna pengar och göra karriär?

Björn Lindeblad var tjugofem år när han sa upp sig från sin fina chefspost, rakade av sig håret och gav bort allt han ägde för att leva som buddhistisk skogsmunk i Thailand. Han fick tillnamnet Natthiko som betyder ”Den som växer i visdom” och det första han lärde sig var att alla kan ha fel. Själv hade han förväntat sig en stilla tillvaro i en tyst klostercell men i stället fick han lära sig att leva och arbeta i ett kollektiv med fasta rutiner men många konflikter och att bo i ett kloster där byborna kom och gick.

I sjutton år levde Björn Lindeblad som munk tills han en dag fattade ännu ett livsavgörande beslut: han ville inte längre leva klosterliv, han längtade till Sverige och ville bli en vanlig medborgare igen. Han reste hem, full av förväntan – och bröt ihop. Efter en djup depression lyckades han så småningom bygga upp en ny tillvaro som meditationslärare och föredragshållare. Visdomarna han fått under klostertillvaron kom nu till nytta. Under de senaste trettio åren har han rest runt på föredragsturnéer och varit en flitig gäst i radio och teve. För tio år sedan mötte han sitt livs stora kärlek Elisabeth, som snart blev hans fru. Livet lyste. Men så kantrade tillvaron. För två år sedan fick han ALS, en obotlig muskelsjukdom. Nu sitter han i rullstol, svårt handikappad, och har fått hjälp av goda vänner att skriva sin bok.

I sin självbiografi berättar Lindeblad på en slängig men medryckande vardagsprosa om vad livet lärt honom och vad som är viktigast när döden närmar sig. Meditationen har hjälpt honom att få en fristad inombords när allt är kaos. Han kommer med visa och livserfarna råd: Att göra karriär är inte detsamma som att vara lycklig. Lyssna på andra. Försök att leva i ögonblicket och var uppmärksam på allt omkring. Koncentrera dig på andningen, det kan skänka lugn. Tro inte att du vet allting. Hitta din plats i livet. Vi har varandra och livet till låns, så lär dig att säga förlåt. Och var snäll. Alltid.