Problemen med mobiltelefoner som slutar fungera vid långvariga elavbrott har uppmärksammats vid flera tillfällen de senaste åren. Inte minst genom de totalavbrott som uppstod i samband med de stora arbetena vid fastlandskabelns anslutningar på fastlandet och vid Ygne på Gotland.
Privatpersoner och föreningar har påpekat de olägenheter och risker för hälsa och säkerhet som avsaknaden av fungerande telefoni innebär.
Post och telestyrelsen, PTS, har tidigare aviserat sitt intresse för att dra i gång ett pilotprojekt på Gotland, för att stärka säkerheten genom en utbyggnad av reservkraft.
Nu har PTS fattat beslut om att finansiering av ett sådant projekt, enligt myndighetens hemsida. Målet är att mobilnäten ska fungera även vid långvariga elavbrott.
– Projektet på Gotland är ett viktigt projekt som vi kommer att dra lärdomar av för att initiera ytterligare åtgärder i andra delar av landet, vilket stärker förmågan att upprätthålla elektroniska kommunikationer vid svåra påfrestningar, säger Ove Landberg, chef för enheten för robusthet.
Reservkraften byggs ut successivt, med start i år, tyngdpunkt år 2020 och avslutning 2021. PTS uppger att mobilnäten ska få "grundläggande utomhustäckning". Med det förstås att mobilanvändare åtminstone ska kunna ringa och surfa utomhus.
Full kapacitet eller samma inomhustäckning som vid ordinarie drift handlar det inte om och man får räkna med långsammare surf, men grundläggande funktioner ska fungera.