Ny bok
”Släkten Säve – 300 år på Gotland”
Säve – ett namn och en släkt som satt sina spår på Gotland. I exempelvis Säves väg, i Säves åkrar och i Sävesalen i Fornsalen som en Säve en gång grundade. Och förstås i Säveskolan som dock numera heter Wisbygymnasiet. Så hette det också förr, på Säves tid, en skola som grundades just av en Säve.
De flesta tänker förstås på Fornsalens grundare Per Arvid Säve. Fast det har funnits fler Sävar, ganska många till och med. Nu berättas om dem alla i boken ”Släkten Säve – 300 år på Gotland”, utgiven på Roland Olssons förlag Astäuens prat o tryck.
Boken är dessutom skriven av en Säve – Anna Säve-Söderbergh, välkänd bibliotekarie i Visby. Visserligen en ganska avlägsen släkting till Per Arvid – och dessutom länge ovetande om att hon hade sina rötter i släkten Säve! Vi berättar om det längre fram.
Jo, man behöver gå 300 år tillbaka i tiden innan den förste Säven dök upp på Gotland. Han bar det svåra namnet Hieronymus Gottschalk Säve. Mera uppmärksammad blev hans barnbarn med samma namn fast med tillägget Pehr. Denne Pehr Säve var en mångsidig man; hovpredikant, präst i Roma, riksdagsman och rektor för Wisby gymnasium som han en gång grundade.
Dessutom var han mäkta intresserad av astronomi – även om han envist höll fast vid den gamla tanken att jorden hade skapats för 4 000 år sedan.
Alla Sävar kan inte nämnas här, så jag hoppar fram till bokens författare Anna Säve-Söderbergh. Hennes första möte med Gotland var på en skolresa hit – utan att då ha en aning om sin gotländska släkt! Också andra mötet med Gotland är något märkligt. När hon sökte praktikjobb som bibliotekarie i Visby blev hon nobbad, avspisad, av bibliotekschefen Friedrich Ochsner. ”Jag vill ha en gotländsk bibliotekarie”, sa han – utan att varken han eller Anna själv kände till hennes gotländska rötter! Så hon fick ta ett jobb i Kiruna istället.
När hon till slut kom till Gotland berodde det istället på hennes Gotlandsfödde man, lantmätaren Rangvald Larsson. Nej, de möttes inte på Gotland utan under en studieresa till – Sovjet! Där fann de varandra, gifte sig och bildade familj. Rangvald arbetade då på fastlandet, men flyttade så småningom hem till Gotland och hustru Anna följde förstås med – och upptäckte att också hon kom ”hem”.
Boken är ganska rikt illustrerad, naturligtvis till stor del med Per Arvids egna bilder.
Om Per Arvid har det skrivits mycket förut, men här är det roligt och intressant att också läsa om hela hans släkt. En bok värd att uppmärksamma.