Ny bok / Ny CD
Jan Bruér, Gunnel Fagius, Sofia Lilly Jönsson, Martin Nyström
Georg Riedel – Jazzmusiker och kompositör
Bo Ejeby förlag
Förlaget som Bo Ejeby driver ger ut böcker, noter och CD-skivor. Nu har man åstadkommit en väldigt fin bok om Georg Riedel, faktiskt den första biografin om en musiker som varit verksam i närmare sjuttio år. Oj, så mycket musikalisk glädje! Och oj, så mycket minnesvärda bilder, berättelser, anekdoter och analyser! Och på det reflektioner, som vittnar om ett öppet, vänligt och nyfiket sinnelag.
Georg Riedel beskrivs som blygsam i Bo Ejebys förord. Förläggaren intar samma hållning; ingenstans ser jag ordet "redaktör", men man förstår att det ligger ett omfattande redaktörsarbete bakom "Georg Riedel – Jazzmusiker och kompositör", på drygt 200 sidor i stort format. Här finns skivomslag, tidningsklipp, noter och anteckningar från Georg Riedel och fotografier från hela skedet boken spänner över. Små markeringar i marginalen med hänvisningar till inspelningar på två CD-skivor som följer med, är en annan detalj som visar på omsorgen som lagts ner.
Den ena CD-skivan innehåller jazz, från 1950-talet och fram till nutid. Här musicerar Arne Domnérus, Rune Gustafsson, Bengt-Arne Wallin, Lars Gullin, Bengt Hallberg, Jan Allan, Egil Johansen, Monica Zetterlund, Nils Landgren... Låtarna är till övervägande delen basisten Georg Riedels egna kompositioner; alltifrån "My old cat Felix", inspelad 1957, till "Menuetto" från kompositionen "Wolfgang on my mind", inspelad 1991. En radiointervju från 1959 med Jan Allan och Georg Riedel om deras jazzband från lumpen – på sättningen trumpet och kontrabas – är rolig att ta del av. Enligt Riedel gick det bra att spela jazz utan trummor och piano, med hjälp av "lite tjuvtricks" på basen. Intervjun följs av ett nummer med de båda, betitlat "Helt om".
Den andra CD:n innehåller sånger för barn, till texter av bland andra Astrid Lindgren, Barbro Hörberg, Gunilla Bergström och Lennart Hellsing. Där hörs också kompositioner för körer – en bluesig tolkning av Höga visan framförd av Leif Strands kammarkör, Georg Riedel och andra framstående jazzmusiker hör till det mäktigare. Avslutningsvis kommer flera nummer med Georg Riedels dotter Sarah vid sångmikrofonen. Totalt är det mer än två och en halv timme med Georg Riedels musik och han själv på bas, cello och som dirigent.
Bokens bärande text, "Med jazzen som bas" är signerad Jan Bruér. Här är det Georg Riedel själv som berättar och reflekterar. Kapitlet bygger på flera inspelade intervjuer. Det är väldigt nöjsam läsning, där massor av jazzmusiker passerar revy, och i mitt tycke den allra största behållningen av boken.
Det renodlade jazzkapitlet kompletteras med tre kortare. Gunnel Fagius skriver detaljrikt om kompositionerna för barn och arbetet med barnkörer, bland annat Barnkörveckan på Fårö. I en artikel om kyrkomusik skriver Sofia Lilla Jönsson om Riedels judiska arv och familjebakgrund. Pappan var socialist, mamman judinna, de flydde från dåvarande Tjeckoslovakien 1938, strax innan nazi-Tysklands trupper marscherade in.
Bokens sista del återger ett underhållande samtal mellan musikkritikern Martin Nyström och Georg Riedel. Där reder man bland mycket annat ut förhållandet mellan Antonín Dvořáks musik och Alfons Åberg-filmerna.