Gotland attraherar konstnärer - hänger politiken med?

Var fanns kvinnorna i Konstnärernas Gotland under 1900-talet? Det frågar sig författaren Annika Svahnström, vars bok recenseras av Lennart Lindgren.

Pye Engström är en av tre kvinnliga konstnärer som lyfts fram när gotländska pionjärer under 1900-talet avhandlas i boken.

Pye Engström är en av tre kvinnliga konstnärer som lyfts fram när gotländska pionjärer under 1900-talet avhandlas i boken.

Foto: Henrik Radhe

Konst2022-07-19 09:07
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Konstnärernas Gotland – 1900-talet

Annika Svahnström

Eddy förlag, 2022

”Det är ljuset vi söker” – det drog konstnärer till Gotland från slutet av 1800-talet. Visby lockade också – kyrkoruinerna, gränderna, känslan av medeltid. Hanna och Georg Pauli var här tillsammans med Richard Berg. Den skygge Ivan Aguéli lyfts fram i ett av bokens starkaste avsnitt. Med sitt liv vars konstnärskap föddes på Gotland och fortsatte på vindlande vägar genom Europa. Nu säljs hans sparsmakade tavlor till häftiga belopp. Själv var han fattig livet ut.

Var fanns kvinnorna i konstnärernas Gotland under 1900-talet har det sports? Tillspetsat: i köket och i barnkammaren. För det dröjde innan kvinnor kom ut i samhället. Men med politiska reformer kunde de successivt frigöras för att bli en aktiv del i arbetsliv, samhällsliv och kulturliv. Annika Svanström ställer själv frågan och visar på en lång rad kvinnor som vartefter kom ut som konstnärer från 1960- och 70-talen.

undefined
Lennart Lindgren läser "Konstnärernas Gotland – 1900-talet".

Mot slutet av århundradet bryter kvinnor in alltmer och självklart. För att inte tala om början av nuvarande sekel. Ta som exempel Öppna Ateljéer där 75 procent av konstnärerna i år var kvinnor. Ett tidens tecken. Så det så!

Under 1900-talet tar konstlivet på Gotland vartefter fart och form. Föreningar bildas. Gallerier växer fram. In i vår tid.

I ett centralt avsnitt tecknas porträtt av gotländska pionjärer – 19 konstnärer med specifika illustrationer där Tyra Lundgrens självporträtt är drabbande. Endast tre kvinnor tar plats (Pye Engström, Kerstin Hallroth och Tyra Lundgren). Lägg därtill folkkära autodidakten Naemi Eriksson.

Med Jan Brunius personliga perspektiv på det gotländska konstklimatet lyfter boken till konstpolitiska höjder. Gotlands konstmuseum invigdes 1988 efter renovering av Lilla S:t Hansskolan. Brunius städslades som chef. Ett fynd med sin bakgrund ansvarig för Röhska museet i Göteborg. En guldålder inleddes i gotländskt konstliv. Nu hände det saker. Med inriktningen: nära kontakt med lokala konstnärer, omfattande utställningsverksamhet och fritt inträde. Utställningarna avlöste varandra. 250 utställningar genomfördes under Brunius åtta år på museet! Hälften med anknytning till gotländska konstutövare. Lyckoår för konsten. 

Hur gick det sedan? Med sorg ser vi nu ett stängt konstmuseum i Visby. Hur kunde det bli så?