Ny bok
Kjell Westö
Skymning 41. Roman från en krigstid
Albert Bonniers Förlag
Man behöver inte läsa särskilt länge i Kjell Westös nya roman för att känna hur skrämmande aktuell den är trots att den till en början utspelar sig i Finland 1939 -1940. Westö har berättat att när han var ungefär halvvägs in i arbetet med boken kom det ryska anfallet på Ukraina. Det han skrev blev plötsligt också ett slags samtidsroman.
Likheterna är påtagliga. Stormakten Sovjet/Ryssland ställer krav på en mindre granne att få utöka sitt territorium på dess bekostnad. Först truppsammandragningar, sedan flyganfall och en massiv invasion.
Westö börjar med vinterkriget och följer därifrån sina huvudpersoner: skådespelerskan Molly Timm och hennes fästman, journalisten Henry Gunnars. Molly är med tåg på väg till Sverige med ett resande teatersällskap för att vädja om hjälp att stödja Finland. Henry följer som journalist en finsk armétrupp i striderna i det av kylan nästan lamslagna Karelen.
Mollys tåg råkar ut för ett anfall av ryska stridsplan och sällskapet tvingas hals över huvud att i trettio graders kyla fly från tåget in i ett skyddande skogsområde några hundra meter bort. Planen försvinner och tåget fortsätter med möda sin långa färd till Stockholm via Haparanda.
Någon renodlad krigsroman är det inte även om det inte saknas plågsamma skildringar av krigets vanvett. Snarare handlar det om det svåra livet i krigets skugga med matbrist, kyla, sjukdomar, oro, splittrade familjer, allt det vi känner igen från dagens rapportering från Ukraina.
Romanen är mycket vackert skriven på det lätt arkaiserande men tydliga sätt som är finlandssvenskans signum. Det finns en oerhört stark inlevelse i den tidens Finland som om Westö faktiskt varit på plats där och då. Han färglägger de gamla svartvita bilderna med nyansrik, språklig akvarellteknik.
Boken pendlar mellan Mollys och Henrys upplevelser och tankar och är samtidigt ett intrikat formulerat relationsdrama. Molly oroar sig hela tiden för vad som händer med Henry vid fronten. Hans uppdrag är att för Hufvudstadsbladet skriva uppbyggliga artiklar om finskt mod och framgångar men tiga still om de stora förlusterna och de många krigspsykoserna i ett på alla upptänkliga sätt fasansfullt krig. Alltmer känner han att han förråder sitt sanna journalistiska uppdrag. I krigstider är det inte sällan det fria ordet som först får stryka på foten.
Hur krigen slutade kan man läsa sig till i historieverken men för att få veta hur det går för Kjell Westös huvudpersoner måste man ta sig an romanen. Det är något som mycket varmt rekommenderas.