Ny bok
Straff
Ann-Helén Laestadius
Romanus & Selling, 2023
Den samisk historien är kantad av utsatthet och övergrepp som blivit uppenbarat under senare år. Kyrkan var först att ta tag i sin del och gjort det på ett föredömligt sätt vilket lett till en äkta ursäkt till det samiska folket. Svenska staten har sent omsider påbörjat en liknande process med sikte på en ursäkt. Vi får hoppas att den nya Regeringen håller fast vid att erkänna statens övergrepp på sitt urfolk.
De samiska vittnesbörden har varit många under senare år – filmen "Sameblod" och en lång rad uppmärksammade böcker. Nyligen filmen "Historiá", utifrån Britta Marakatt Labbas ”Stygn för Sápmi”.
2021 kom Ann-Helén Laestadius uppmärksammade "Stöld" (2021), en bok om stöld av samernas identitet och mark och dödandet av renar utan polisingripanden. Utsågs till Årets bok, vida spridd och blir film på Netflix.
Fick Augustpriset 2016 för ungdomsromanen "Tio över ett".
Nu kommer fortsättningen, "Straff", en roman om utsatthet, skam och tystnadskultur. Ann-Helén Laestadius skriver sin ilska över nomadskolorna – en djävulsk uppfinning av svenska staten. Kort och gott: rasism mot ursprungsbefolkningen.
Vi får följa fem barn under början av 50-talet: Else-Maj, Jon-Ante, Marge, Nilsa och Anne-Risten. De rycks upp som 7-åringar från tryggheten i sina renskötarfamiljer för att placeras i nomadskolans internat utan kontakt med familjen under terminerna. Barnen får inte tala sitt språk, samiska. Tvingas tala och skriva svenska. Jojken är syndig och därmed förbjuden. Och över dem alla härskar en sadistisk husmor – snar till örfilen, snar till riset som hänger på väggen, snar till straff.
Kapitlen varvas med barnens situation 30 år senare i mitten av 80-talet. Då är de vuxna, några har familj, någon arbetar i Kiruna-gruvan, några i hemtjänsten, någon är kvar i renskogen. Men alla är de märkta av tiden på nomadskolan. Drar sig för att berätta för arbetskamrater och grannar att de är samer. Mister sitt sanna egna språk.
Kunde det gå till så här i nomadskolan? Jo, nu väller det fram i "Straff" och tidigare i filmen "Sameblod". Verkligheten är upprörande. Det har blivit bättre i vår tid, men rasismen mot samer uppenbarar sig ändå ständigt.
Bokens omslagsbild av Sara R. Acedo är genial i sin enkelhet. Som en sammanfattning av bokens innehåll.