John le Carré
Silverview
Övers. Hans-Jacob Nilsson
Albert Bonniers förlag
Det här är den tjugosjätte och sist publicerade romanen av John le Carré, fast inte den sista han skrev eftersom den legat i en skrivbordslåda tills efter hans bortgång. Det stora genombrottet kom 1963 med ”Spionen som kom in från kylan” och sedan har succéerna kommit slag i slag.
”Silverview” är en tämligen kort roman men det räcker utmärkt väl; den här författaren vet hur man med enkla medel fångar sin läsare. En framgångsrik finansman, Julian, lämnar Londons City och öppnar en bokhandel i en liten stad i East Anglia. Hans första kund, Edward, visar sig vara en mystisk polsk emigrant som bor i ett stort hus, Silverview, i stadens utkant.
Mannen drar in Julian, utan att denne från början förstår det, i en komplicerad spionhistoria med ursprung i Balkankrigen på nittiotalet. Samtidigt får man följa underrättelsetjänstens chef, Proctor, som från sitt håll försöker knyta ihop nätet kring Edward. Mer skall inte avslöjas.
le Carré bygger upp en mångfacetterad historia som man gärna sträckläser. Hans prosa är oerhört smidig och personporträtten som alltid precist målade. Hans klassiska sätt att antyda saker finns här. En bucklig skåpbil med ett par förälskade ungdomar parkerad utanför huset Silverview talar om att säkerhetstjänsten är på plats.
Det här är nog författarens mest kritiska bok om säkerhetstjänsten, något som sakta men säkert går upp för en. Långsamheten och det skickliga spelet av antydningar är bitar i det sirliga pussel som en le Carréroman alltid är. Det gäller att läsa noggrant för i skuggan av en bisats kan en viktig ledtråd glimma till.
Jämfört med många andra romaner av författaren kan den här beskrivas som ett kammarspel, som kretsar kring den lilla staden utan de sedvanliga internationella utflykterna. Boken har också ett ovanligt begränsat antal karaktärer. Men här finns ändå den omisskännliga atmosfär man genast känner sig hemma i. Som vanligt placerad mitt i sin tid med hjälp av exakta markörer.
Så har ett magnifikt kapitel i spionromanens historia avslutats. Fast egentligen har ju författaren sedan länge lämnat den trånga spionkostymen. Hans romaner tillhör de stora som skrivits under de senaste femtio åren när det gäller att gå på djupet i samtidshistorien.
Efter ”Silverview” kan man med fördel läsa om de andra. De håller verkligen för det! Och varför inte börja med den mäktiga serie om sju romaner som handlar om George Smiley.