En miljöresa från tyst vår till het sommar

Lennart Lindgren har läst "Naturen vi ärvde" av biologen och vetenskapsjournalisten Henrik Ekman. En miljöresa från 1960-tal till nutid, från tyst vår till het sommar.

Den rekordvarma sommaren 2018 härjade skogsbränder på flera håll i landet.

Den rekordvarma sommaren 2018 härjade skogsbränder på flera håll i landet.

Foto: Mats Andersson/TT

Litteratur2022-01-11 15:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Naturen vi ärvde

Henrik Ekman

Norstedts, 2021 

Vi hör honom i SVT. En behaglig röst som presentatör av naturprogram. Henrik Ekman är också inköpare av naturfilmer som ofta går på bästa sändningstid. Han har blivit något av en svensk David Attenborough som förmedlar natur och miljö på ett eftertänksamt sätt.

undefined
För många är Henrik Ekman en välbekant berättarröst från många naturfilmer.

Rösten strömmar nu ut i pennan med boken Naturen vi ärvde, med underrubriken en miljöresa från tyst vår till het sommar. Det vill säga från 1960-tal till nutid. En initierad redovisning av natur- och miljövård under 60 år.

Den amerikanska forskaren Rachel Carson väckte världen om hoten mot naturen med Tyst vår (på svenska 1963). Hon skrev om DDT som sprutades ohämmat på lantbrukets åkrar. Kunde leda i bevis att DDT och andra bekämpningsmedel tog död på fåglar i tusental, ja miljoner. Vårsången tystnade. Kemikalieindustrin smutskastade och kallade henne kommunist. Allt för att få fortsätta göra vinster på sina gifter. Liknande tycks ske än idag, nu främst inom oljeindustrin. 

undefined
Den rekordvarma sommaren 2018 härjade skogsbränder på flera håll i landet.

Kvicksilver var en annan bov när utsäde behandlades som ledde till att giftet förstärktes i näringskedjan där rovfåglar drabbades liksom gäddor i sjöar. Min far berättade att det stod som ett moln när utsädet betades på bondgårdarna. Inga munskydd där.

60- och 70-talen är en gyllene era i Sverige för skydd av miljön och värna naturen. Gifter och föroreningar jagades, upptäcktes och åtgärdades med lagstiftning. Förutom DDT och kvicksilver handlade det om freoner, hormoslyr, försurning av vattendrag och skogar, avloppsutsläpp, bly i bensin. Norrlandsälvar skyddades, naturreservat bildades, biologisk mångfald framhävdes. Stridbara miljödebattörer banade väg, som Björn Gillberg och Hans Palmstierna (nu Greta). Naturvårdsverket bildades med avläggare i länen. Sverige tog initiativ till FN:s första miljökonferens ”Only one Earth” i Stockholm 1972. Evert Taubes Änglamark engagerade.

Men vart tog det aktiva politiska engagemanget vägen? Dagens partier har inte natur och miljö högt på agendan, förutom något om klimatkrisen. Varför har det blivit så? När vi svenskar innerst inne står naturen nära, inser att naturen är livskvalitet, men hotad. Detta når inte fram till den politiska nivån. Inte ens Miljöpartiet lyckas nå ut för att fånga upp ett latent naturintresse.

Naturen vi ärvde är en kunskapskälla och en ringklocka, med många blickar ut i världen och på klimathoten. Henrik Ekman tar oss på en miljöresa med denna smått unika naturbibel.