Nya böcker
Roger Lundgren: ”Kungen 50 år på tronen. En biografi.”
The Book Affair. 2023
Mikael Holmqvist: ”Kungen. Sveriges ledare.”
Natur & Kultur 2023
Nu firar Carl XVl Gustaf femtio år på tronen och detta jubileum har lett till mängder av tidningsartiklar, filmer, teveprogram och böcker. Kungen är en man med många talanger, det märks i två sprillans nya böcker som kan ses som varandras motpoler. Den ena handlar om privatmänniskan och den andra om statschefen.
Roger Lundgren är journalist och författare med stort intresse för Europas kungligheter. Han har suttit som expertkommentator i teve och kommer nu med ”Kungen 50 år på tronen. En biografi”. I denna rikt illustrerade hyllningsskrift redogör författaren för den svenska kungafamiljens välkända släkthistoria genom seklen. Lundgren berättar om kungen som privatperson och skildrar i hovsamma ordalag familjetragedierna, den idylliska uppväxten, danandet till kung, giftermålet med Silvia och de femtio åren på tronen. Ingenting är nytt i text eller bild förutom kanske Lundgrens småputtriga påståenden att kungen är höjdrädd och att Silvia bar peruk när hon for till Karolinska för att föda barn. Det här är en bok för glödande rojalister som har kungafamiljen och deras privatliv som specialintresse. Men murarna är höga. Vad kungen egentligen tycker och tänker får vi inte veta.
Mikael Holmqvists tjocka lunta (659 tätskrivna sidor) är någonting helt annat. Holmqvist är professor i företagsekonomi och docent i sociologi vid Stockholms universitet och är känd för sin forskning om makt och eliter i samhället. Han har skrivit om Djursholm och om Handelshögskolan och nu kommer ”Kungen. Sveriges ledare.” Kungen som statschef står i fokus när Holmqvist undersöker kungahusets starka band med näringslivet i det marknadsliberala samhället. Enligt dess ideal ska man som ledare leva i nuet, vara positiv och se framåt och som ”näringslivskungen” förstärker Carl XVl Gustaf denna image, anser Holmqvist som samlat in mängder av arkivmaterial som han sedan tolkat enligt de teorier om eliter och makt som han bygger studien på. ”För Sverige i tiden” är ju kungens valspråk.
Vad kommer Holmqvist fram till? Han visar på att statschefen förgyller den ekonomiska elitens idéer om hur samhället ska byggas och påpekar att banden mellan Wallenbergfamiljen och kungahuset fortfarande är nära och hjärtliga. Holmqvist hävdar att en kraftmätning mellan olika eliter – ekonomiska, akademiska, kulturella – är avgörande för samhällsutvecklingen. Just nu dominerar den ekonomiska eliten vilket han beklagar. Han drömmer om en cirkulation av eliter -- för demokratins skull. Mångordigt om staten och kapitalet och om kungen som ledargestalt. Men han är kanske bara en galjonsfigur i ett samhälle på väg mot undergången?