Ulf Lundell om kärlek, vardag och utanförskap

”Bakom de vredgade utfallen finns en vacker och vemodig berättelse om åldrande, skaparångest, brustna illusioner och brutna relationer. Men också fint och poetiskt om fåglarna, himlarna, havet och vindarna”, skriver GT:s Lena Torndahl om Ulf Lundell två senaste "Vardagar".

 "Han är en motsträvig nationalskald, van att stå i centrum för uppmärksamheten. Men han blir lämnad ifred alltmer, för åren går även för enslingen på den stora gården på Österlen", skriver Lena Torndahl.

"Han är en motsträvig nationalskald, van att stå i centrum för uppmärksamheten. Men han blir lämnad ifred alltmer, för åren går även för enslingen på den stora gården på Österlen", skriver Lena Torndahl.

Foto: Mikael Fritzon / TT

Litteratur2024-06-02 19:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Ulf Lundell: ”Vardagar 10” och ”Vardagar 11”

Wahlström & Widstrand

656 respektive 409 sidor 

Nu kommer Ulf Lundell med del 10 och del 11 i sitt litterära dagboksprojekt ”Vardagar”, drygt tusen sidor om livet från januari 2023 till februari 2024. Mycket är sig likt från förr. Han har blicken vänd utåt, mot världen och politiken, men han rannsakar även sig själv. Åren går men han hävdar sturigt att han är ung i sinnet och vägrar bli en gamling.

Lundell kommenterar nyhetsflödet, men det blir rätt tjatigt med hans ilskna surgubbemuttranden och även om han är nyfiken och observant märks det att han vantrivs i samtiden, i ett land som han inte längre känner igen. Han är en motsträvig nationalskald, van att stå i centrum för uppmärksamheten. Men han blir lämnad ifred alltmer, för åren går även för enslingen på den stora gården på Österlen. Han känner sig ambivalent inför detta.  

Tidens gång är ett viktigt tema i ”Vardagar”. Lundell menar att det kreativa flödet har sinat, men det handlar kanske om att inte avslöja för mycket av idéer, infall och melodislingor som kan bli texter och musik och som hör ihop med det liv som han inte berättar om. Han har blicken vänd utåt, mot ett samhälle i sönderfall, mot världen och mot politiken. Intressantare är när han törs granska sig själv, se sina tillkortakommanden. Han är självkritisk men verkar ovillig att försöka ändra på sig. Den romantiske rebellen har blivit en kverulant som retar sig på det mesta.

Soligt och roligt är det oftast med deltidssambon N. som får honom att känna sig ung på nytt. Men han är medveten om åldersskillnaden på drygt trettio år. Flickvännen vill att de ska köpa hus i Stockholm och bo ihop ständigt men Lundell är tveksam. Åren börjar ta ut sin rätt, han har hjärtbesvär och ont i ryggen. Ska han verkligen bryta upp från gården och sin ensamvargstillvaro?

Vardagen är undervärderad. Trots all kverulans glimrar texten av charm och lakonisk humor. 

Bakom de vredgade utfallen finns en vacker och vemodig berättelse om åldrande, skaparångest, brustna illusioner och brutna relationer. Men också fint och poetiskt om fåglarna, himlarna, havet och vindarna.