Det är Musikteater Unna som svarar för uppsättningen. Den har bara två fasta medlemmar (scenberättaren Johan Theodorsson och musikern Anders Peev som båda var med och startade teatern 2010). Den har det muntliga berättandet som huvudinriktning, är hemmahörande i Sparreholm men har inte något fast scen utan turnerar med sina föreställningar.
Producenten Anna Holmlin Nilsson kom in i verksamheten 2017. Hon är också producent för Unga Roma och delar sitt boende mellan Stockholm och Dalhem.
– Jag hade koll på Hide, främst via kontakter med Örjan Klintberg (som under många år varit en av arrangörerna av Hide Blues) som jag känner.
Även Johan Theodorsson kände till platsen, hans familj har haft hus i Burs sedan 1974. Men först tänkta spelplats var dock Smöjen i samma kustområde. Den idén övergavs av praktiska skäl, i Hide var det betydligt mer lättarrangerat. Där får Unna exempelvis disponera scen och ljusrigg.
– I Hide blir det också en fantastisk klang. Tillsammans blir brottet och den smärtande musiken något alldeles speciellt.
Musiken är komponerad av Andreas Peev som dessutom spelar elgitarr. Med sig på tribunen har han livemusik i form av ytterligare två musiker (Lea Larsson vid trummorna medan basisten ännu inte är klar).
Johan Theodorsson är ende skådespelaren och agerar som forskaren Leo Kall, skaparen av kallocainet.
– Det blir musik, gestalning och berättande hela tiden men manuset är helt nyskrivet. Berättandet fungerar lite så att man improviserar kring grundstolpar med inspiration av valda delar av "Kallocain", förklarar Anna Holmlin Nilsson.
Att det blev just den romanen som tolkas hänger ihop med innehållet.
– Johan och Anders hade länge funderat på att göra någonting om människan och tankarna och funderat lite grann på Selma Lagerlöfs "Bortbytingen", vad som gör att människan är en människa.
– Men till slut fastnade de för "Kallocain" som är fascinerande men varit lite bortglömd. Den är en dystopi som är spännande att jobba med, det är också så många spännande bitar omkring själva sanningsdrogen, menar Anna Holmlin Nilsson.
Det är fem föreställningar inplanerade i kulturbrottet, 30 juli till den 3 augusti så det blir en intensiv spelperiod. För att scenljuset ska komma till sin fulla rätt så börjar föreställningen klockan 20.00.