Romateatern tillbaka på bekant mark

I somras blev det tragedi vid klosterruinen. Kommande sommar återvänder Romateatern till sina rötter: Komedier av William Shakespeare.

I sommar blir det komedi på scen i Roma igen. I helgen meddelade Romateatern att William Shakespeares kanske mest kända verk, "En midsommarnattsdröm", ska sättas upp nästa år.

I sommar blir det komedi på scen i Roma igen. I helgen meddelade Romateatern att William Shakespeares kanske mest kända verk, "En midsommarnattsdröm", ska sättas upp nästa år.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Roma2019-12-01 14:54

Det blir pjäsen en "En midsommarnattsdröm" som spelas på Romateatern sommaren 2020. Komedin, som är ett av William Shakespeares mest spelade och kända verk, var den första pjäs att sättas upp av Romateatern år 1989. "En midsommarnattsdröm" spelades också 2002, då med Göran Berlander i huvudrollen.

Stefan Marling, konstnärlig ledare vid Romateatern, menar att det är Shakespeares kanske mest älskade verk av en anledning.

– Den är vacker och romantisk, och handlar om kärleken i alla dess former. Samtidigt är den också rolig.

Dessutom, anser han, att "En midsommarnattsdröm" har något viktigt att säga om i dag.

– En filosofisk berättelse om människans roll i naturen. För oss på Romateatern känns det angeläget att göra teater som väcker känslor och tankar kring naturen och vår roll i den, i och med klimatkrisen, säger Stefan Marling.

Regisserar gör Lars Rudolfsson, mest känd för "Kristina från Duvemåla", en musikal från 1995 som är baserad på Vilhelm Mobergs Utvandrarserie.

– Vi är stolta och glada över att kunna bjuda in honom. Lars Rudolfsson är en verklig teatermagiker, och vi skulle inte kunna tänka oss en mer lämpad regissör.

Regissören själv om "En midsommarnattsdröm":

– Shakespeares "Midsommarnattsdröm" vänder sig till oss som inte söker sammanhangen, utan flyr bort i drömmar om rikedom och lycka. Ett ståtligt hertigbröllop får stå som bakgrund till en berättelse som rymmer all mänsklig längtan, all dumhet, all högfärd, men också all humor och galenskap som går att uppbåda, säger han i en kommentar, och fortsätter:

– Naturen uttrycker en önskan om fred. Shakespeare tolkar naturens tillstånd och lämnar över en berättelse till oss, som en gåva att förvalta.

Genom åren är det just på komedigenren (och Shakespeare) Romateatern som bekant valt att satsa. "Trettondagsafton", "Två gentlemän från Verona" och "Komedi av misstag" är några exempel på Shakespeare-verk som spelats vid Roma klosterruin.

Undantag finns dock. Förra sommaren, när teatern firade 30 år, spelades Shakespeares "Kung Lear", en tragedi om en åldrande kung som går miste om makten. 2018 års föreställning är ett annat undantag: Då övergav man Shakespeare-repertoaren och som en hyllning till Ingmar Bergman, som det året skulle fyllt 100 år, sattes "Sommarnattens leende" upp.

Premiären av kommande sommarföreställning vid Roma klosterruin är den 24 juni nästa år.

Lars Rudolfsson, dramatiker och regissör, och kanske mest känd för succémusikalen Kristina från Duvemåla. I sommar regisserar han för Romateatern.
Lars Rudolfsson, dramatiker och regissör, och kanske mest känd för succémusikalen Kristina från Duvemåla. I sommar regisserar han för Romateatern.
Karta: Roma klosterruin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!