– Det är kul att göra små utflykter i klassisk dramatik som har lite typiska Romateatern-element. Det är också bra för oss att komma ut och röra på oss i världsdramatiken, för att sen åter komma hem till Shakespeare, säger regissören Stefan Marling.
Tidigare har även dramer av Ingmar Bergman och Nikolaj Gogol satts upp i teaterruinen. Den italienska 1700-talsdramatikern Carlo Goldonis klassiska verk har likheter med William Shakespeares komedier.
– Det är en intrig med kärlekstrassel, förväxlad identitet, svartsjuka, dråpliga förvecklingar och mycket slapstick. Vi kommer att ha Shakespeare med på ett hörn, med hans texter inklippta i bearbetningen som vi gör, säger Stefan Marling som bearbetar manuset tillsammans med översättaren Nina Pontén.
Komedin heter "Två herrars tjänare".
– Den handlar i korthet om en betjänt som helt enkelt tar på sig för mycket jobb. I ett svagt ögonblick tar han på sig att dubbeljobba för två herrar samtidet och vi får följa hur han trasslar in sig och trasslar ur sig.
Berättelsen om Truffaldino utspelar sig i dramatikerns hemland i staden Venedig.
– Vi funderar på hur man kan skapa Venedig runt Roma klosterruin, med kanaler och gondoler och att folk kan ramla i vattnet och bli blöta då och då, säger Stefan Marling.
Han har tidigare regisserat tre av Shakespeares komedier på Romateatern. "Komedi av misstag", "Fåfängt frieri", och "Lika för lika".
– Goldoni har mycket gemensamt med Shakespeare. Även om han är annorlunda som dramatiker är det mycket man känner igen med en stor livsglädje, enorm energi och ett högt tempo med mycket fysisk komedi. Och det är väldigt spännande karaktärer vars problem och relationer det är lätta att känna igen sig i också, säger Stefan Marling och syftar i det här fallet på stress.
– Att man tar på sig för mycket, är tidsoptimistisk och tror att man hinner med mer än man gör. Det försätter en i komplikationer som vi får se på scen, säger han.
Förutom att pjäsen handlar om stress, kommer tempot öka i och med valet av dramatiker.
– Shakespeares karaktärer kanske stannar upp lite oftare och reflekterar över vad som händer, vad de är med om och vad de tänker och känner om det. Då uppstår de här berömda monologerna. I Goldoni är det lite mera raka rör.
Två skådespelare är klara och de har stått på Romateaterns scen förut, i 2017 års föreställning "En vintersaga". Den ena är huvudrollsinnehavaren Kim Sulocki.
– Han är en av Sveriges folkkäraste skådespelare. En jättestor publik har sett honom i flera shower, musikaler och komedier på olika scener runt om i landet och han har också varit med i massa tv. Den andra som vi är väldigt glada att välkomna tillbaka är den gotländska skådespelaren och musikalstjärnan Stina Nordberg, berättar Stefan Marling.
Att ha med två musikalartister och Jakob Norin som kompositör kommer också prägla årets föreställning.
– Han skriver otroligt svängig och humoristisk musik, med skickliga sångare som Kim och Stina i ensemblen har jag svårt att tro att det inte blir en och annan sång, säger regissören.
Efter sommaruppehållet 2020 och en anpassad och en alternativ scen 2021 är Romateatern redo för att öppna upp för en fullsatt publik i ruinen igen.
– Efter den här långa perioden med pandemin, och dessutom i en orolig tid, är det viktigt att folk kan samlas vid Sveriges vackraste sommarteater och kunna skratta och må bra tillsammans.