Oliver är första stipendiaten till Allan Nilssons minne

Oliver Lundberg är första mottagaren av syskonen Nilssons ”Hul pa sucken”-stipendium till minnet av Allan Nilsson. Han överraskades på scenen i Rone bygdegård.

Oliver Lundberg, till vänster, tillhör de unga generationen Rone- och Sudret-bor som för revytraditionen, inte minst i Allan Nilssons anda, vidare. Här under repetitionerna till "Sudrets hyllning till Allan Nilsson".

Oliver Lundberg, till vänster, tillhör de unga generationen Rone- och Sudret-bor som för revytraditionen, inte minst i Allan Nilssons anda, vidare. Här under repetitionerna till "Sudrets hyllning till Allan Nilsson".

Foto: Yvonne Winarve

Rone2022-05-08 10:50

Allan Nilsson gick ur tiden i januari 2021. Syskonen Marie, Janne och Hanna bildade då föreningen ”A-Suck”. Suck i meningen tung utandning.

– Jo, han var ju känd för sina suckar, pappa, säger Marie Nilsson Lind, ordförande.

Syftet är att spana efter den tid som flytt, efter någon som går i Fader Allans spår och därigenom hålla hans minne levande.

Det gäller i allt Allan Nilsson var och stod för; det pillemariska, gutamålet, idrotten, landsbygden och inte minst den återhållna skepticismen men likafullt den storslagna glädjen.

Stipendiet heter ”Hul pa sucken” efter en Allan-sång, ty den som har hål i sin strumpa kan behöva ett litet tillskott, i det här fallet 15 000 kronor.

Första stipendiet utdelades, till publikens jubel, efter lördagens eftermiddagsföreställning av ”Sudrets hyllning till Allan Nilsson” i Rone bygdegård.

Mottagare är alltså Oliver Lundberg, chipsföretagare för all del, men mest en landsbygdens yngling, 24 år, sedan många år verksam på revyscenerna.

I höstas var han med i den ensemble som hyllade Allan Nilssons livsverk i ”En kväll för fader Allan” på Rondo i Klintehamn, en föreställning som lämnade efter den summa pengar som gör stipendiet möjligt.

Nu har han varit en av de drivande krafterna när Sudret hyllar samme hedersman.

Oliver har vuxit upp med Allans texter, gestaltade av Närrevyn.

– Jag fick tag i en trippel-cd som jag lyssnade på i min Epa och i traktorn, man hinner lyssna många gånger när det inte går så fort, som han säger.

Inte nog med det. Han har också lyckats köpa loss två halvtimmesprogram om Närrevyn från SVT och lägga ut dem på Youtube. "Det är väl bättre att folk får se dem än att de ligger och samlar damm".

Vad är det som fångat dig så med hans verk?

– Det är fint med det lokala. Och det är så jäkla bra och aktuella texter.

Stipendiaten överrumplades alltså på scenen, direkt efter ännu en utsåld och bejublad föreställning.

Motiveringen, uppläst inför publiken, är hedrande:

”Med stipendiatens ungdoms lyster lyser ett gediget artisteri ändock med en förbluffande erfarenhet att få till poäng och knorr på klingande gutamål. Dessutom ett rörande kunnande om historiska vingslag av gamla revysketcher, texter och poetiska rader, återgivna på pricken i tal och diftong.

Mycket är svårt i detta livet, men åh vad det är lätt att nu och här, Oliver, vi älskar di för det du gör och den du är”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!