Vem ska egentligen betala för ringmuren?

Den medeltida muromgärdade Hansestaden Visby är av FN utsett till så kallat världsarv. Ett världsarv är något som är ”så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten att vårda och bevara”.

"Staten bär dock sitt ansvar synnerligen slarvigt; man lägger endast 1,5 miljoner kronor om året för ändamålet, vilket möjligen räcker till att hålla murgrönan stången", skriver krönikören Björn Alhsén.

"Staten bär dock sitt ansvar synnerligen slarvigt; man lägger endast 1,5 miljoner kronor om året för ändamålet, vilket möjligen räcker till att hålla murgrönan stången", skriver krönikören Björn Alhsén.

Foto: Elisabet Andersson

Roxys kulturkrönika2024-01-10 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dess mest kända signum är ringmuren. Ansvaret för att vårda och underhålla muren åvilar i dag staten genom Riksantikvarieämbetet. Staten bär dock sitt ansvar synnerligen slarvigt; man lägger endast 1,5 miljoner kronor om året för ändamålet, vilket möjligen räcker till att hålla murgrönan stången. Men nu vill staten vältra över hela ansvaret på kommunen. Det kunde vi i dagarna höra berättas i lokalradion av överantikvarie Susanne Thedéen, en av landets tyngsta ämbetsmän inom kulturarvet. Detta tyckte jag var ett häpnadsväckande ställningstagande, särskilt som Thedéen till nyligen var chef för Gotlands museum. 

Ett världsarv och ett sådant starkt riksintresse bör naturligtvis staten ta ett ekonomiskt ansvar för. Region Gotland har naturligtvis också ett ansvar, men det kan inte rimligen förväntas att en liten kommun ensamt ska bära det. 

Det sägs i inslaget att muren inte har något marknadsvärde. Men för turistnäringen torde marknadsvärdet vara gigantiskt! Muren syns i i stort sett all marknadsföring av Gotland och avbildas i varumärkets Gotlands logotyp. 

Så varför inte låta dem som tjänar pengar på turismen och våra besökare själva stå för fiolerna?! Så gör man i andra delar av världen: I Spanien tar man ut en turistavgift på 2 till 5 euro. Samma sak i Venedig och i alperna. Besökare till norska Svalbard och till två svenska fjälldestinationer får också betala en avgift. Jag tycker att Gotland ska göra likadant! Och självklart ska pengarna ska användas just till sådant som lockar turisterna: våra starka besöksanledningar naturen och kulturen. 

Det har beräknats att en sådan avgift kan ge ön en intäkt om cirka 30 miljoner kronor per år. Får vi dessutom in en femtiolapp vardera från våra dagsbesökande kryssningsresenärer har vi 8-9 miljoner kronor till. Varje år! Genom att belasta våra många besökare med en pytteliten avgift som de själva knappast märker av skulle vi alltså årligen kunna generera närmare 40 miljoner som kunde användas inte bara för att rädda muren utan också till att hålla stränderna fria från tång, underhålla våra många skyddade naturområden och, inte minst, till medeltidsveckan och all annan levande kultur där kulturskapare och arrangörer alltid brottas med pengabrist. 

Roxys kulturtips: Premiär för Jazzklubben på Donners Event 15 februari.

bjorn.ahlsen@gmail.com