Länsteaterchefen Thomas Sundström är en av lärarna för de båda kurserna, en scen- och en filmkurs. Han har också skrivit kursboken som ligger till grund för scenframställningskursen som är omfattande och främst riktar sig till gymnasieelever. Och behovet av en sådan kurs finns definitivt, menar han.
– Jag har varje år en mängd ungdomar, 18-25 år, som vill läsa med mig för att söka till scenskolor och auditions. Förr låg scenskolorna i anslutning till teatrarna som Dramaten och det finns en poäng med att ha scenskoleutbildingar på teatern, mycket finns i huset, konstaterar Thomas Sundström.
– Länsteaterns scenskola ska fokusera på sceniskt rollarbete under en intensivkurs i ett halvår. Det finns ett stort behov, inte minst när scengymnasiet inte har någon utbildning längre.
Thomas Sundström poängterar att kursen inte resulterar i någon uppspelning eller föreställning utan att det handlar om klassisk skådespelargärning, personlig utveckling i scenframtställning. Han själv är således en av lärarna och har en gedigen erfarenhet på utbildningssidan innan han började vid Länsteatern.
– Jag har jobbat som teaterpedagog i 20 år och har säkert haft tusen elever. Jag har nu med mig en av de bästa lärarna på området, Alexander Moberg.
Själva kursen är upplagd efter Thomas Sundströms kursbok "Val och impulser". Praktiskt börjar kursarbetet med nutida dramatik och vandrar bakåt. Via 1940/50-tal nås Ibsen, Tjechov och Strindberg. Sen följer Shakespeare och avslutning sker med grekiska texter på hexameter.
– Vi går bakåt eftersom det materialet är svårare.
Premiärkursen blev snabbt fullsatt. Och Thomas Sundström lovar redan en fortsättning.
– Det är en viktig del av Länsteaterns verksamhet att jobba med detta.
Den andra kursen är av annan, bredare natur. Det är en statistkurs över en helg och den hålls i Kustateljén i Fårösund.
– Det handlar om att agera framför kameran och denna kurs har ett bredare urval, det finns ingen åldersgräns uppåt.
Ett speciellt behov finns vid inspelningar på Gotland, något som det nu ska bli ökad tillgång av rätt personer till. .
– Det görs mycket film på Gotand nuförtiden och det behövs folk i mindre roller som kan prata dialekt och det finns inte alltid proffs som klarar gotländska.
Thomas Sundström ser också det dialektala behovet vid sin egen teater.
– Särskilt i scenskolekursen kan jag mycket väl se att det finns människor som sen kommer att delta i en professionell uppsättning. Det finns ibland dialektkrav och i vår har vi en uppsättning där det är helt avgörande att kunna prata gotländska.
Thomas Sundström:
– Vi vill vara världens bästa gotländska teater och då känns det konstigt om vi inte jobbar med vår dialekt till och från.