Det kom överraskande för schackvärlden, där man tvingats se det ena evenemanget efter det andra ställas in eller skjutas upp på grund av pandemin; alltifrån klubbmästerskap, till den kandidatturnering som ska vaska fram en utmanare till världsmästaren Magnus Carlsen. Men plötsligt pratades det schack överallt.
Förklaringen stavas "The Queen´s gambit", en dramaserie byggd på en roman från 1983 av Walter Tevis. Dramat har varit nummer ett – i 63 länder – på Netflix listor över mest sedda program och får genomgående goda recensioner.
– Den har betytt oerhört mycket! Jag är fortfarande förvånad över vilken boost serien har gett schacket. Man kan knappt tro att det är sant.
Det säger vår mest kända schackspelare, Pia Cramling, precis efter avslutat spel i Europacupen för damlag, där hennes lag Cercle d´ Echecs Montecarlo segrade.
– Onlineschacket väcktes till liv på allvar med pandemin som tvingat många att hålla sig hemma. Sedan kom Queen´s gambit och utlöste nästan en lavin, fortsätter hon.
På Sveriges Schackförbunds kansli, där schackspelaren Ofelia Thörnquist arbetar, har trycket varit högt:
– Queen´s gambit har inneburit ett stort uppsving för oss. Fler hör av sig och vill hitta en schackklubb eller köpa schackspel. Folk har fått upp ögonen för hur spännande schack faktiskt är, säger hon.
Paret Ellinor Frisk och Axel Smith, hon lärare, han redaktör på "Tidskrift för schack", spelar på elitnivå, vilket inte alltid är så enkelt när man samtidigt är småbarnsförälder.
– Nu får jag mail från vänner som vill köpa schackböcker, och själv har jag också blivit mer intresserad igen, säger Ellinor.
Axel har aldrig tidigare varit med om att så många frågar om schack:
– Hade klubbarna kunnat vara öppna hade de sannolikt fått fler nya besökare på ett par månader än de normalt får på flera år.
Michael Källström från Visby schackklubb ser intresse hos helt nya grupper:
– Olika schacksajter ser ökningar i antalet unika besökare och flera klubbar i landet har hållit nybörjarkurser online med ett stort antal deltagare, säger han.
Huvudpersonen i tv-dramat, Beth Harmon, spelad av Anya Taylor-Joy, växer upp på ett barnhem i Kentucky. Hon fångas av spelet efter att ha sett hemmets vaktmästare vid ett schackbräde och lär sig det mest grundläggande av honom. Hennes talang och passion leder henne ut i världen till de stora mästerskapen. Men de narkotiska preparat som barnhemsbarnen fick för att hållas lugna har gjort henne till missbrukare, det är karriärens mörka baksida.
Hon är ensam kvinna bland männen i schackturneringarna, en aspekt som spelar stor roll i schackfebern som "The Queen´s gambit" skapat.
– På nybörjarkurser för vuxna i kölvattnet av serien ser vi cirka en tredjedel kvinnor, säger Ofelia Thörnquist på förbundskansliet.
Pia Cramling tycker dramat är lysande.
– Jag är väldigt glad att det är en kvinna som har huvudrollen. Jag växte upp som junior under sjuttiotalet och känner igen mycket från filmen: miljöerna, de gamla klockorna och även utsattheten i att vara ensam tjej i en så mansdominerad miljö som schack var då och tyvärr är än.
Önskan att kvinnorna ska ta större plats delas av många:
– Schacket är av tradition mansdominerat. Egentligen behöver det inte vara så, man möts över brädet med samma förutsättningar. Det är viktigt med förebilder, se till exempel världsmästaren Magnus Carlsens betydelse för utvecklingen av schacket i Norge, säger Michael Källström.
Axel Smith hoppas att fler kvinnor börjar spela, lockar till sig ännu fler – och gör det enklare för tjejer att fortsätta spela. Han tillägger:
– Klubbarna måste ha en atmosfär som är välkomnande för alla.
Ellinor Frisk hoppas intresset ska hålla i sig, men är inte så säker på det:
– Det är dålig tajming med pandemin, menar hon.
Men just nu är intresset på topp. Pia Cramling, och dottern Anna Cramling har framträtt snart sagt överallt; i radio- och tv-program, i stort uppslagna tidningsartiklar, i intervjuer på nätet. Schackspelaren Anna är verksam som influencer – med schack. Pia har tillhört världseliten i decennier.
Sveriges högst rankade schackspelare, Nils Grandelius, analyserar partier på förbundets hemsida schack.se. I en video skärskådar han ett spännande parti som återfinns i "The Queen´s gambit". Han passar också på att ge sin syn på dramaserien och säger att filmmakarna lyckats mycket väl med att fånga känslan av att spela i stora internationella sammanhang.
Visby SK är en av två traditionella klubbar på Gotland, den andra är Burgsvik Alva SK. De har den senaste tiden fått sällskap av flera nystartade skolschackkubbar.
– Min upplevelse är att schackintresset bland ungdomar på ön är i kraftigt stigande, säger Michael Källström, Visby SK.
Normala säsonger spelas klubbtävlingar i Visby och i Burgsvik. Men de turneringarna, liksom ett påbörjat distriktsmästerskap, är satta på paus under pandemin. Det gäller också det allsvenska seriesystemet, där båda klubbarna deltar, Burgsvik Alva SK med ett lag som pendlar mellan elitserien och superettan. Visby SK spelar nu i stället i lagtävlingar online, med status av svenskt mästerskap, där man med hjälp av starka spelare från Polen och Spanien, huserar i högsta divisionen.
Michael Källström berättar att klubben faktiskt vuxit med hela 50 procent, trots pandemin:
– Normalt tillbringar man flera timmar nära sin motståndare, något som naturligtvis inte kan rekommenderas i tider med smittspridning. Det har skett en förflyttning från fysiskt spel till spel över nätet. De största schacksajterna har nu hundratusentals spelare som är uppkopplade från jordens alla hörn, säger han.
Men under jul- och nyårshelgerna, i sällskap av de allra närmaste, finns ju chansen att inte bara spela på nätet, utan också uppleva känslan av att ta i pjäserna när man gör sina drag:
– Det är roligt och spännande och ett bra tillfälle att uppslukas av en aktivitet, säger Ellinor Frisk.
– Passionen för schack för samman människor, oavsett bakgrund, kultur, språk och ålder. Det är bra minnesträning, främjar logiskt och strategiskt tänkande. Men framför allt är det fantastiskt roligt, säger Michael Källström.
– Det är väldigt roligt och spännande. Spelar man online kan man få möta någon som samtidigt kanske sitter i en helt annan världsdel – det är väldigt fascinerande, avslutar Pia Cramling.