Det första Tintin-albumet publicerades 1929. Mycket har hänt sedan dess.
Någon som kan intyga det är Josefin Svenske, som föddes på Gotland och bodde här periodvis fram till mitten av 00-talet. Åren på ön, i synnerhet engagemanget inom föreningen Rockförvaltningen, spelade en viktig roll när hon blev förläggare på Kolik.
– Utanför sommaren kan det vara ganska dött på Gotland. Någonstans insåg jag att om något kul ska hända så får man göra det själv. Det var precis samma med Kolik egentligen. Jag märkte att mina kompisar gjorde superroliga grejer. Det ville jag också göra, säger hon.
Josefin Svenske var visserligen inte med från första början, men närapå. Förlaget grundades 2005; bara något år senare klev hon in som delägare. Kolik profilerade sig tidigt som en nydanare på den svenska seriescenen med stilbildande känsla för formgivning och layout.
Man var också ganska ensam om att översätta utländska serieromaner till svenska, och blev på så sätt en förmedlare av det senaste inom internationella seriesammanhang.
Men förlagets viktigaste pionjärgärning var satsningen på yngre kvinnliga serieskapare.
– De berättelserna jag ville läsa fanns inte då, åtminstone i någon större skala. Vi hoppades helt enkelt kunna förändra serievärlden i grunden. På den tiden – det var inte länge sedan – var det väldigt svårt för tjejer att få in en fot. Det var liksom en stängd scen. Så är det verkligen inte i dag. Jag tror och hoppas att Kolik varit med och bidragit till den utvecklingen.
Att så är fallet råder det egentligen ingen tvekan om. Flera av landets ledande serieskapare har varit knutna till förlaget vid något tillfälle: Liv Strömquist, Nanna Johansson, Lina Neidenstam – för att bara nämna några.
Kolik gick alltså i mål med grundambitionen: Att förändra serievärlden. En enorm bragd, men där finns också en baksida, påpekar Josefin Svenske.
– Då var vi ensamma om mycket. Nu har de flesta hoppat på tåget: Det vi gjorde i början gör alla nu. Därför kan det vara svårt att peka på något som gör oss unika i dagsläget, säger hon.
Ja – hur mår egentligen branschen i dag?
– Ganska bra. Men konkurrensen är stor och det finns en föreställning om att serier ska vara billigt eller gratis. Om man gillar något så är det viktigt att stödja med plånboken också, det gäller all form av kultur.
Nu har förlaget alltså nått vägs ände. Beslutet att lägga ned har inget med dålig lönsamhet att göra.
Kärntruppen i Kolik bestod ursprungligen av fyra personer. En efter en har försvunnit under resans gång. Förlaget började som ett kompisprojekt; 2015 återstod bara Josefin Svenske.
– Allt arbete med Kolik var i princip ideellt. Till slut kände jag att timmarna inte räckte till. Lika bra att kasta in handduken när man ännu har roligt, tänkte jag. För så var det faktiskt: Gnistan slocknade aldrig; att jobba med Kolik var kul ända in i det sista.
Svenske är till vardags barnboksförläggare på Rabén & Sjögren, så hon lämnar på intet sätt förlagsvärlden. Hon tycks heller inte känna något behov av att ersätta tomrummet efter Kolik.
– Jag kommer aldrig att glömma de där sena kvällarna när vi satt och bollade idéer, höga på kaffe. Men nu ser jag fram emot lediga kvällar och helger. Kanske har jag tid att umgås med någon kompis också, säger Josefin Svenske, som i någon mening är tillbaka där allt började.